Emeklilik hayalleri kuran birçok kişi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan şartları sağlamak ile yükümlüdür. Temelde yaş, sigortalılık süresi ve prim kriterlerinden oluşan emeklilik şartları, kişinin hizmet dökümüne bağlı olarak değerlendirilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu dönem dönem yürürlüğe girmiş olan yasalara bağlı olarak kişilerden emeklilik için farklı şartları sağlamalarını isteyebilir. Bu, bazı kişilerin ileri yaşlarda emekli maaşı almalarına yol açar. Yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çok çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. O çalışmalardan biri de geçtiğimiz yıl EYT düzenlemesi olarak gündeme gelmiştir.

EYT düzenlemesi ile yaş şartını göz ardı eden Sosyal Güvenlik Kurumu, prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayan milyonlarca kişiye emekli maaşı bağlamıştır. Halen EYT kapsamında emeklilik başvuruları alınmaya devam edilirken farklı bir kesimi ilgilendiren yeni bir düzenleme için de harekete geçilmiş olduğu öğrenildi. Bayram sonrasında Meclis’te ele alınacağı tahmin edilen yeni düzenleme kapsamında kadınlar emeklilik hayallerine çok daha erken bir dönemde kavuşabilecek.

Eyt Düzenlemesi 2

EV KADINLARI ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK

Türkiye Emekliler Derneği, büyük çalıştaya hazırlanıyor! Türkiye Emekliler Derneği, büyük çalıştaya hazırlanıyor!

Geçtiğimiz yıl düzenlenen seçimler kapsamında AK Parti’nin vaatleri arasında yer alan ev kadınları için erken emeklilik düzenlemesinin bayram sonrasında Meclis’in gündemine taşınacağı tahmin ediliyor.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta kapsamında ödemeleri gereken primlerin 3’te 1’ini devlet karşılayacak. Şu an için en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL 80 kuruş. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte ev kadınları bu tutarın 4 bin 267 TL 20 kuruşluk kısmını ödeyip, 2 bin 133 TL 60 kuruşluk kısmını devletten talep edebilecek. Böylelikle ev kadınları daha düşük prim ödemesi karşılığında emeklilik hayallerine kavuşabilecekler.

ÇALIŞAN KADINLARA ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI

Bayram sonrası Meclis’te görüşüleceği tahmin edilen yeni düzenleme kapsamında ev kadınlarının yanı sıra çalışan anneler için de bir değişiklik söz konusu olacak. Normal şartlarda bazı meslek grupları için uygulanan yıpranma payı, sigortalı çalışan anneler için de hayata geçirilecek. Yıpranma payının sayısal karşılığı, kadının çocuk sayısına göre belirlenecek. Böylelikle anneler çok daha erken bir dönemde emekli olabilecekler.