Ah bir emekli olsam! diye başlayan cümleler geçmişte istirahat etmek, kafa dinlemek ya da hayatının bundan sonraki bölümünü daha farklı bir yaşam tarzıyla geçirmek için söylenirdi. Bu cümleler hayat şartlarının zorluğu sebebi ile emekliler için artık bir hayal. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, SGK’dan emeklilik ve yaşlılık aylığı alan 16 milyon 154 binden fazla kişiden 1 milyon 943 bin 579 kayıtlı emeklinin ekonomik sebeplerle çocukları ve torunları için çalıştığını söyledi.

Türkiye istihdamda, kayıtlı veya kayıtsız çalışan emekli cennetine dönüştü.  Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışan emekli sayısı 2017 yılından bu yana 2 katından fazla yükselişle, 1 milyon 230 bin 8 kişi arttı.

ARTIŞ ORANI YÜZDE 172,4 OLDU

Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin aylıklarıyla geçinemedikleri için kayıt içi veya kayıt dışı işlerde çalışmak zorunda kaldığını belirterek; “Emeklinin çalışmaktan başka çaresi kalmadı. Emekli kayıt içi veya kayıt dışı olduğuna bakmaksızın iş arıyor” dedi.
Ergün açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

İŞSİZ ÇOCUKLARI VE TORUNLARI İÇİN

“Giderek ağırlaşan hayat koşulları karşısında artık sadece hayatta kalmaya odaklanan ve hatta çocuklarının ya da torunlarının bakım yükünü de üstlenen emekliler, her türlü işlerde çalışmaya başladı. İş bulamayan çocuklarına, işsiz kalan evlatlarına ve hatta torunlarına da bakmak zorunda kalan emekliler yeniden iş yaşamına döndü.

SGK istatistikleri bu gerçeği en net şekliyle ortaya koydu. SGK tarafından yayınlanan Aylık Sigortalı İstatistikleri’ne göre; 2017 yılında 713 bin 571 olan sisteme kayıtlı çalışan emekli sayısı, 2024 yılı Mart ayı verilerine göre; 1 milyon 943 bin 579’a yükseldi. Kurumun bu rakamlarına göre, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışan emekli sayısı 2017 yılından bu yana 1 milyon 230 bin 8 kişi arttı. Yüzde 172,4’lük bir artış sözkonusu oldu.

2 MİLYONDAN FAZLA DA KAYIT DIŞI ÇALIŞAN EMEKLİ VAR

Elbette bu resmi rakamların yanı sıra, 2 milyon’u aşan kayıt dışı çalışan emekli olduğunu da tahmin ediyoruz. Dolayısıyla; gerek kayıt içi, gerekse de kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 4 milyon emeklinin çalışma hayatına bir şekilde girdiği görülmektedir.

En çok kayıtlı emeklinin yaşadığı illerin başında; 593 bin 399 emekliyle İstanbul gelirken, bunu sırasıyla; 153 bin 877 emekliyle Ankara, 149 bin 701 emekliyle İzmir, 120 bin 783 emekliyle Bursa, 99 bin 547 emekliyle Kocaeli, 77 bin 502 emekliyle Antalya ve 53 bin 285 emekliyle Tekirdağ izledi.
Bu arada; Türkiye genelinde erkek emekli çalışanların sayısı; 1 milyon 723 bin 724 iken, kadın emekli çalışanların sayısı ise 219 bin 855 olarak açıklandı.

Diğer taraftan ise, SGDP ödeyerek kayıt içinde çalışanlara, ödedikleri bu sigorta primlerinin geri dönüşü olmamaktadır. Oysa ki, TÜED olarak yıllardır, çalışmak mecburiyetinde kalan ve kuruma sigorta ödeyen bu insanlarımıza, bu ödemenin bir şekilde geri dönüşünün sağlanması yönünde çağrılarda bulunduk. Hiç olmazsa, emekli aylıklarına belli bir yansıması olmalıydı.

4 MİLYON ÇALIŞAN EMEKLİ ÇOĞU ÜLKE NÜFUSUNU GEÇTİ

Türkiye istihdamda, kayıtlı veya kayıtsız çalışan emekli cennetine dönüşmüştür. Bu rakam; Gürcistan, Moğolistan, Ermenistan, Katar, Arnavutluk gibi bir çok ülkenin nüfusundan yüksek bir rakamdır.
Emeklisi, çalışmak zorunda kalmayan yaşam standardını yakalamış, bir ülke olma özlemimiz vardır. Emekli aylıklarının alım gücü yükseltilmeli, bayram ikramiyeleri reel alım gücünü korumalı, emekliden sağlıkta hiçbir şekilde katkı payı alınmamalı ve en kısa zamanda intibak yapılarak emeklilerin mağduriyeti giderilmelidir. Torunlarıyla birlikte İŞ-KUR kapılarında bekleyen emekliler görmek istemiyoruz.”

Prof. Dr. Aziz Çelik, maaşları hesapladı! Emekliyle dalga geçmek olur Prof. Dr. Aziz Çelik, maaşları hesapladı! Emekliyle dalga geçmek olur