HABER MERKEZİ / Daha önceki yazılarımızda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bürokratik olarak oldukça zayıf olduğunu örneklerle açıklamıştık. Özellikle üst düzey görevlilerin konu uzmanı olmamasını eleştirmiştik.

Memurların yarı zamanlı çalıştırılmasına ilişkin kanun yürürlüğe girmesine rağmen usul ve esaslar 9 yıldır çıkarılmadığı için düzenleme hayata geçirilememişti.

Çıkan haberler sonrasında harekete geçen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açık kanun hükmüne rağmen 9 yıldır hayata geçirmediği yönetmeliği bakanlıkların görüşüne sundu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 43.maddesinde yer alan Doğum sonrası yarım zamanlı çalışmaya ilişkin düzenleme 9 yıl geçmesine rağmen hala ikincil mevzuat yürürlüğe konulmadığı için hayata geçirilememişti.

2025 yılının Aile Yılı olarak ilan edilmesi sonrasında Bakanlığın 9 yıl önce yürürlüğe giren kanun aklına geldi ve kanunun emrettiği yönetmeliği hatırlayarak hazırladığı yönetmelik taslağını görüşe açtı.

Kadınların kanunla verilen hakkı ikincil mevzuat düzenlemesi 9 yıldır hayata geçirilmediği için kullanılamıyordu.

İstifa eden KİT’lerdeki sözleşmeli personel memur olarak atanabilir mi? İstifa eden KİT’lerdeki sözleşmeli personel memur olarak atanabilir mi?

657 sayılı Kanunun Ek 43.maddesinde şu ifadelere yer verilmişti:

“Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya 104 üncü maddenin (F) fıkrası uyarınca kullanılan iznin, eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, ilgili mevzuatı uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler. Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen ay başından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen ay başından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır. Bunların fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hakkında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır. Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenir. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de istekleri üzerine çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten veya 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca sekiz haftalık izin verilmesi ya da aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması hâlinde bu izinlerin bitiminden itibaren bu fıkra hükümlerinden yararlanır.

Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

Görüleceği üzere maddede yer alan yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar çıkarılmadığı için düzenleme hayata geçirilememişti.

Bir taraftan Cumhurbaşkanına 2025 yılı Aile Yılı olarak açıklattırılıyor diğer yandan ise kanunun öngördüğü düzenleme 9 yıldır çıkarılmıyor. Bakanlık sonunda bu çelişkinin farkına vararak yönetmelik için harekete geçmek zorunda kaldı.

İşçiler için yarı zamanlı çalışmaya ilişkin ikincil mevzuat düzenlemesi yıllar önce çıkarılmıştı.