1950 yılında kurulan Özçelik-İş Sendikası, ilk adı Demir Çelik Ağır Sanayi İşçileri Sendikası olarak Karabük'te kuruldu. 1966 yılında Çelik-İş’in 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Bu kurulda Türk-İş’e üye olma kararı alındı. 80 darbesinde faaliyetlere ara vermek durumunda kala sendika, 1984 yılından itibaren sendikal çalışmalar yeniden başladı.

Ancak bu defa sendikal hayatın çerçevesini çizen 1982 Anayasası ve 2821-2822 sayılı kanunlar, temel sendikal hak ve özgürlükleri önemli ölçüde kısıtlanmıştı. 1984 yılı Ocak ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Çelik-İş’in üye sayısına ilişkin yayınlanan rakamlar gerçekleri yansıtmıyordu.

Bakanlık istatistiklerinde 28.323 üye olduğu iddia ediliyordu. Bu konuda Ankara 6.İş Mahkemesinde dava açıldı ve mahkemenin 26 Mart tarihinde verdiği karar ile, Çelik-İş’in üye sayısının 37.732 olduğu kesinlik kazandı. 13-14 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen 14. Olağan Genel Kurulumuzda alınan karar ile sendikanın “ÇELİK-İŞ SENDİKASI” olan kısa adı “ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI” olarak, uzun adı “ÖZDEMİR, ÇELİK, METAL VE METAL MAMULLERİ İŞÇİLERİ SENDİKASI” olarak değiştirilmiştir.

SENDİKA GENEL BAŞKANI VE YÖNETİM KURULU KİMDİR?

Sendika Genel Başkanı Yunus Değirmenci'dir. 2016 yılında yapılan seçimlerle Genel Başkanlık koltuğuna oturan Değirmenci, halen sendikanın Genel Başkanlık görevini yürütmektedir.  2022 yılında yapılan 15. Olağan Genel Kurulunda göreve gelen yönetim kurulu üyelerinin isimleri aşağıdaki şekildedir.

Genel Başkan: Yunus DEĞİRMENCİ

Genel Başkan Yardımcısı:  Bayram ALTUN

Türk Metal Sendikası üye sayısını 27 bin artırdı! Öz Çelik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikası'nın yeni üye sayıları! Türk Metal Sendikası üye sayısını 27 bin artırdı! Öz Çelik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikası'nın yeni üye sayıları!

Genel Başkan Yardımcısı:  Mustafa KILIÇ

Genel Başkan Yardımcısı: Aydın BAYSAL

Genel Başkan Yardımcısı: Şerafettin KOÇ

Genel Sekreter: Ahmet ÇOLAK

SENDİKA ÜYE SAYISI KAÇ OLDU?

Metal iş kolunda faaliyet gösteren Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikasının temmuz 2024 verilerine göre güncel üye sayısı 47 bin 287 olmuştur.