Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış

Hem yüksek kazancı hem de birçok avantajı ile son dönemlerin en popüler meslek grupları arasında yer alan pilotluk, arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Birçok genç pilot olabilmenin yollarını ararken bu meslekten olan kişilerin güncel kazançları da merak edilmektedir.

Bu içeriğimizde pilotluk mesleğine dair tüm merak edilenlere değinmeye çalıştık. İşte pilotların kazançları ve çok daha fazlası…

Pilot Maaşı 2

PİLOT MAAŞLARI NE KADAR OLDU? 2024

Pilot maaşları, sektöre ve deneyime göre değişiklik göstermektedir. Havacılık tutkunlarının favori mesleklerinden olan pilotlukta ayrıca kişisel özellikler de son derece önemlidir.

Pilot maaşları için net bir rakam vermek mümkün değildir. Ancak firmaların 2024 yılı ödeme listelerine bakıldığında pilot maaşlarının 120 bin TL ila 400 bin TL aralığında değişiklik gösterdiği görülmektedir. Global hava yolu şirketlerinde ise ödemeler dolar bazında yapılmaktadır. Bu kapsamda global hava yolu şirketlerinde en düşük maaş 4 bin dolar, en yüksek maaş ise 15 bin dolardır.

YARDIMCI PİLOT MAAŞLARI NE KADAR OLDU? 2024

Kaptan pilotların yanlarında bulunan ve uçuşlarda görev alan yardımcı pilotlara ‘ikinci pilot’ da denilmektedir. Uçuş planının uygulanması, navigasyon sistemlerinin yönetilmesi gibi görevleri bulunan yardımcı pilotlar aynı zamanda uçuş güvenliği ve konforu kapsamında durum değerlendirmesinde de bulunurlar.

Yardımcı pilotların maaşları da hava yolu firmalarına göre farklılık göstermektedir. 2024 yılı yardımcı pilot maaşlarının ortalama 166 bin TL seviyesinde olduğu bilinmektedir.

KAPTAN PİLOT MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024

Deneyimleri ile öne çıkan kaptan pilotlar, acil bir durum gelişmesi halinde devreye girip uçuş güvenliğini en üst düzeyde tutarlar. Kaptan pilotların maaşları hem tecrübelerine hem de çalıştıkları hava yolu şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılı ortalama kaptan pilot maaşı 300 bin TL ila 350 bin TL aralığındadır.

HAVA YOLU FİRMALARINA GÖRE PİLOT MAAŞLARI

Hava yolu firmalarına göre ortalama pilot maaşları şu şekildedir:

  • Türk Hava Yolları: Kaptan pilot 120- 130 bin TL, yardımcı pilot 80- 90 bin TL.
  • Pegasus: Kaptan pilot 90- 120 bin TL, yardımcı pilot 60- 70 bin TL.
  • Qatar Airways: Birinci kaptan pilot 110- 120 bin TL- ikinci kaptan pilot 95- 100 bin TL.

EMEKLİ PİLOT MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Emekli pilotların maaşları; hizmet sürelerine, maaş skalalarına, ek ödeneklere ve diğer emeklilik haklarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Günümüzde emekli pilot maaşlarının 80 bin TL ila 150 bin TL aralığında değişiklik gösterdiği bilinmektedir.

ASKERİ PİLOT MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Askeri pilotlar, rütbelerine ve deneyimlerine bağlı olarak farklı tutarlarda maaş almaktalardır. 2024 yılı en düşük askeri pilot maaşı 40 bin TL civarındadır. Aynı tutar F- 16 pilotlarının maaşları için de geçerlidir.

PİLOT NEDİR, NASIL OLUNUR?

Uçak, helikopter ve diğer hava taşıtlarını güvenli bir şekilde uçuran ve kontrol eden kişiye pilot denir. Uçuş güvenliğinin yanı sıra yolcu memnuniyetinden de sorumlu olan pilotların temel görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Acil durumları yönetmek,
  • Gelişim içerisinde olmak,
  • Uçuşa dair rapor tutmak,
  • Uçuş prosedürlerini takip etmek,
  • Hava trafik kurallarını takip etmek,
  • Ekip çalışmasını yönetmek.

Sivil ve askeri olmak üzere iki farklı başlık altında değerlendirilen pilotluk mesleği için bir dizi eğitimin alınması gerekmektedir. Askeri pilot olmak isteyenlerin Hava Harp Okulu’na girmeleri gerekmektedir. Sivil pilot olmak isteyenler ise üniversitelerin pilotaj bölümlerinden mezun olabilir ya da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılmış olan bir uçuş okulundan ücretli eğitim alabilirler.