Ulaştırma Memur-Sen İzmir Şubesi, tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarında servislerin kaldırılması ve sosyal haklarında kısıtlamaya gidilmesini  protesto etti.  İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Saim Hamarat, yıllarca emekleriyle kazandıklarınnı hakların ellerinden alındığını belirtti.

'ZORLU SÜRECİN İÇERİSİNDEN GEÇİYORUZ'

Son 20 yılda sendikal örgütlenme alanında atılan olumlu adımların bir bir geri alındığını ifade eden Hamarat, şöyle konuştu: 

“Zorlu bir sürecin içerisinden geçmekteyiz.  Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze konuluyor. Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor. Anayasa ile hüküm altına alınan, uluslararası sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi. Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesini engellenmek, sendikal pazarlık gücünü etkisizleştirmek için kamu görevlilerimizden aylık 345 lira kesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleriyle personel servis hizmetinin kaldırıldığı, koruyucu giyimin engellendiği, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığı ve toplu sözleşme hükümlerinin engellendiği görülürken, sosyal hak olan lojman kiralarına ise fahiş artışlar yapılacağı açıklandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmiyoruz. Kamu hizmetinin devamlılığını sağlama noktasında önemli bir yere sahip olan servis hizmeti genelge ile kaldırılamaz, tasarruf tedbirlerine konu edilemez. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz.”

'AKITTIĞIMIZ TERİN KARŞILIĞI VERİLSİN'

Koruyucu giyim kazanımlarının önündeki tüm haksız engellemelerin kaldırılması yönünde çağrıda bulunan Hamarat, "Kamu görevlilerinin haklarının teslim edilmesini bekliyoruz. Fazla çalışma ücreti… Tüm sendikalarımızın hizmet kolu toplu sözleşmelerinde 2012 yılından bugüne kadar yer alan bir husustur. Toplu sözleşmelerimizde fiili çalışmaya bağlı olmaksızın ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretleri yıllar sonra bir anda fiili çalışma yapılması şartına bağlanmaya çalışılıyor. Bütçe ile belirlenen ve saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazla çalışma ücreti ile bir ekmek bile alınamazken bu rakamın güncellenmesi yerine kaldırılması ya da ödenmemesi talimatlandırılıyor. Buradaki tasarruf nedir? Bütçeye ne kadar getiri sağlayacaktır? Biz, ‘Angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin’ diyoruz.”

Hakkını aramak için grev yapan Sarar işçisi yargı engeline takıldı! Hakkını aramak için grev yapan Sarar işçisi yargı engeline takıldı!