Hukuk sisteminin temel taşlarından olan savcılar, devlet adına ceza davası açmak ile görevlilerdir. Belirli kurallar dahilinde kanıt topladıktan sonra ilgili suça istinaden dosya hazırlayan savcılar, son dönemlerde arama motorlarına da sık sık konu olmaktalardır.

Birçok kişi savcı olmak için sağlanması gereken şartları merak ederken diğer kişiler de savcıların güncel kazançları ile ilgili sorgulamalarda bulunmaktalardır. Peki, savcı kime denir? Kimler savcı olabilir? Savcıların aylık kazançları ne kadar? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı

Savcı Maaşı 2

SAVCI MAAŞLARI NE KADAR OLDU? 2024

Savcı maaşları kıdeme göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca çalışılan alanın da maaşlar üzerinde etkisi bulunmaktadır. Genel çerçeveden bakılması gerekir ise 2024 yılında uygulanan en düşük savcı maaşı 40 bin TL, en yüksek savcı maaşı ise 90 bin TL’dir.

GÖREVE YENİ BAŞLAYAN SAVCI MAAŞI NE KADAR? 2024

Staj programını tamamladıktan sonra ‘savcı’ unvanını hak eden tecrübesiz savcılar, ikinci derecede görev yapan savcılardan daha az kazanırlar. 2024 yılında göreve yeni başlamış olan bir savcının aylık kazancı ise 60 bin TL ila 80 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

STAJYER SAVCI MAAŞI NE KADAR? 2024

Hukuk fakültesinden mezun olan kişiler çalışma hayatlarına avukat olarak başlayabilirler. Ancak kariyerlerine bir savcı olarak devam etmek isteyen hukuk fakültesi mezunlarının Adli Yargı Sınavı’na girmeleri gerekir. Geçerli puanı alan kişiler savcı olarak görevlendirilmeye hak kazanır.

Sınavdan yeterli puanı alıp savcı olmaya hak kazanan kişilerin 6 aylık bir staj süreleri bulunmaktadır. Staj dönemi kapsamında stajyer savcılara 40 bin TL ila 60 bin TL aralığında maaş ödemesi yapılmaktadır.

BAŞSAVCI MAAŞI NE KADAR? 2024

Üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma yürütme, iddianame düzenleme, kovuşturmaya yer olup olmadığına karar verme, davalarda makamını temsil etme gibi birçok sorumluluğu olan başsavcının 2024 yılı aylık kazancı, 90 bin TL ila 110 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

CUMHURİYET SAVCISI MAAŞI NE KADAR? 2024

Kamusal iddia makamı olarak görev yapan Cumhuriyet savcılarının asıl görevi, cezai uyuşmazlıklar ile ilgili soruşturma yürütmektir. Cumhuriyet savcılarının aylık ortalama kazançları ise 82 bin 500 TL ila 100 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

1. SINIF SAVCI MAAŞI NE KADAR?

Birinci kademeye yükselmiş olan savcılar, kıdem ve derece bakımından en yüksek grupta yer almaktalardır. Bu savcıların güncel maaşları 78 bin 500 TL ila 100 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

SAVCI OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Savcı olmak isteyen kişinin sağlaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Savcı olma şartları genel çerçevede şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmuş olmak,
  • ÖSYM tarafından düzenlenen Adli Yargı Sınavı’ndan en az 70 puan almış olmak (100 üzerinden),
  • Kamu haklarından men edilmemiş olmak,
  • Erkek savcı adayları için askerlik ile herhangi bir ilişiği bulunmamak,
  • Şehir dışında görev yapmaya engel olabilecek bedensel ve ruhsal bir sağlık sorunu bulunmamak,
  • Devletin güvenliğini tehdit edebilecek bir suç işlememiş olmak,
  • Geçmişte 3 aydan uzun süre hapis yatmamış olmak,
  • Gasp, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlardan ötürü hüküm giymemiş olmak.

Yukarıda sıralamış olduğumuz şartları sağlayan savcı adayları 6 aylık staj süresini tamamladıktan sonra görevlerine başlayabilirler.