Kilo sorunu yaşayanlar tarafından sıklık ile sorgulanan ilaçlar arasında yer alan Saxenda, son derece etkili bir üründür.
Çeşitli faktörlere bağlı olarak kilo kontrolü noktasında sıkıntı yaşayan kişiler tarafından hekim tavsiyesi ile kullanılan Saxenda’nın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde bulunup bulunmadığı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, Saxenda tam olarak nedir, nasıl kullanılır? İşte detaylar…
SAXENDA NEDİR?
Saxenda, 6 mg/ ml enjeksiyonluk çözelti içeren, kullanıma hazır bir ilaçtır. Kalem şeklinde olan bu ilaç deri altına uygulanmaktadır.
Saxenda’nın etkin maddesi liraglutid’dir. 1 ml’lik enjeksiyonluk çözelti içerisinde 6 mg liraglutid bulunmaktadır. Disodyum fosfat dihidrat, propilen glikol, enjeksiyonluk su, hidroklorik asit, sodyum hidroksit ve fenol, Saxenda’nın içerisinde bulunan yardımcı maddelerdir.
SAXENDA NE İÇİN KULLANILIR?
Etkin maddesi liraglutid olan Saxenda, kilo vermek amacı ile kullanılan bir ilaçtır. Vücutta doğal olarak bulunan ve yemeklerden sonra bağırsak aracılığı ile salgılanan glukagon benzeri peptid- 1 (GLP- 1) isimli hormona benzemektedir.
Beyinde bulunan ve iştahı kontrol eden, karnın daha dolu olduğunun düşülmesini ve daha az açlık hissedilmesini sağlayan alıcılara etki eden Saxenda, bu sayede kişinin daha az yemek yemesine ve dolayısı ile de daha hızlı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur.
18 yaşın üzerinde olan kişilerde Vücut Kitle İndekslerinin yakalanması amacı ile kullanılan Saxenda, aşırı kilolu ya da obez kişilerin tedavilerine destek olmaktadır.
SAXENDA KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Saxenda mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gereken aksi takdirde istenmeyen sonuçlara yol açabilen bir ilaçtır. İlacın etkin maddesine veyahut da yardımcı maddelerine alerjisi olan kişilerin Saxendaa kullanımından kaçınmaları gerekir. Kişide veyahut da ailesinde tiroid kanseri ya da kişide çoklu endokrin neoplazma sendromu varsa bu ilacın kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.
Saxendaa; kalp yetmezliği olan kişiler, 75 yaşın üzerinde olan kişiler, yeme bozuklukları olan kişiler ve böbrek sorunları olup ilaç kullanan kişiler tarafından son derece dikkatli kullanılmalıdır. Bu gruplarda yer alan kişilerin Saxenda kullanmaları yasak değildir ancak kontrol altında tutulması gereken bu hastalıkların semptomları Saxenda’nın yanlış kullanılması neticesinde kötüleşebilir. Bu neden ile bu gruplardan herhangi birine dahil olmuş olan kişilerin hekimlerine sormadan bu ilacı kullanmamaları gerekmektedir.
HAMİLELERDE VE EMZİREN KADINLARDA SAXENDA KULLANIMI
Saxenda’nın hamileler tarafından kullanılıp kullanılamayacağı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Saxenda ile ilgili yürütülen çalışmalar hamilelerin ve hamilelik şüphesi bulunan kişilerin bu ilaçtan uzak durmaları gerektiğini göstermiştir. Bunun sebebi ise ilacın bebeği etkileyip etkilemediğinin saptanamamış olmasıdır.
Emzirme döneminde gerek hamilelik döneminden gerek ise de farklı durumlardan kaynaklanan kilo problemleri ile başa çıkmaya çalışan kadınlar da Saxenda kullanımına yönelik araştırmalarda bulunmaktalardır. Emziren kadınların Saxenda kullanıp kullanamayacakları merak edilmektedir. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, Saxenda’nın anne sütü aracılığı ile bebeğe geçip geçmediğinin tespit edilmediğini ve dolayısı ile de bu riskin alınmaması gerektiğini belirtmişlerdir.
SAXENDA NASIL KULLANILIR?
Saxenda kullanımı mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Hekimin önerdiği dozun ve kullanım şeklinin dışına çıkılmamalıdır.
Hekim aksini söylemedi ise Saxenda kullanımı, haftalık bazda değişecektir. Tedavinin ilk 5 haftasında kademli olarak artırılan ilaç dozu, kişi bazında ayarlanmaktadır.
SAXENDA SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?
Saxenda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesinde bulunmamaktadır. Ancak ilacın yine de hekim tarafından reçetelendirilmesi gerekmektedir.