Yoksulluk sınırı üzerinde ücret talep ettiklerini belirten Cengiz, "Memurların %90'ı yoksulluk sınırı altında ücret almaktadır. Alım gücü kaybı ve geçim sıkıntısı had safhadadır. En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, vergi dilimi %15’te sabitlenmeli, ülkenin büyüme oranında hesap edilecek refah payı her (ilk etapta bir asgari ücret kadar) yılbaşında ücretlere ayrıca yansıtılmalıdır. Bu kapsamda, memurların mali haklarını düzenleyen 17 Nisan 2006 tarihli “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlar Kararı” ile 375 sayılı KHK ve eki cetveller, sil baştan yeniden düzenlenmeli, özel hizmet tazminatı, ek özel hizmet tazminatı ve yan ödeme puanları artırılmalıdır" diye konuştu.
Emekli maaşı bağlama oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Cengiz, "7456 sayılı Kanun ile seyyanen verilen artış, taban aylıklara eklenerek emekli ücret ve ikramiyelerine de yansıtılması sağlanmalı, emekli ikramiyeleri en az 3+1 daire alabilecek şekilde piyasa rayiçlerine göre revize edilmelidir. Memur ve emeklilerine, Ocak ve Temmuz ayları ile Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere yılda dört defa net birer maaş ikramiye verilmelidir" şeklinde konuştu.
'KONUT EDİNDİRME YARDIMI YAPILMALI
Sosyal yardımlar kapsamında 2024 yılı için; aile yardımı 5.000 TL’ye, çocuk yardımı her bir çocuk için 2.000 TL’ye çıkarılması gerektiğini belirten Cengiz, "Aile ve çocuk yardımı ödemesi, emeklilikte de devam ettirilmelidir. Memurlara, kooperatifleşmeyi sağlamak üzere “konut edindirme yardımı” ödenmelidir. Yemek/yiyecek yardımı mevzuatı yeniden düzenlenmeli, tayın bedeli benzeri olacak şekilde bir öğün yemek maliyeti hesaplanarak 22 gün üzerinden tüm memurlara maaşları ile birlikte topluca ödenmelidir. Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin, kadrolar bazında yapılacak yardım miktar ve kullanım süreleri ile ilgili hükümleri yeniden düzenlenmeli, nakit yapılan giyecek yardımı piyasa koşullarına göre güncellenmelidir" dedi.