Sosyal desteklerden sigortalılık işlemlerine, emeklilik planlamasından çok çeşitli yardım modellerine kadar birçok alanda faaliyet gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlar tarafından yakından takip edilmektedir. Kurumun hizmetleri arama motorları üzerinden sık sık sorgulanırlarken son dönemlerde birçok kişinin özellikle ‘kontrol muayenesi’ başlığına yönelik bilgilendirme talebinde bulundukları görülmüştür.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kontrol muayenesini kimlere, nasıl uyguladığı merak edilmektedir. Peki, kontrol muayenesi tam olarak nedir, nasıl yapılır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Resim1

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KONTROL MUAYENESİ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu kontrol muayenesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında uygulanır ve malullük durumu olan bireyleri kapsar. Malullük, iş göremezlik maaşı ve vazife malullüğü başlıkları altında maaş alan kişiler, kontrol muayenesine katılım sağlamak zorundalardır.

Önder Kahveci: Ek ödemelerde çalışanların talepleri hayata geçirilmeli Önder Kahveci: Ek ödemelerde çalışanların talepleri hayata geçirilmeli

Kontrol muayenesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yönetimindedir ve bu muayene kapsamında uygulanan tüm işlemler, kanunun 94’ün maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KONTROL MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kanunun ilgili maddesi gereğince uyguladığı kontrol muayenesi, belirli tarihlerde gerçekleştirilmektedir. Söz konusu tarihler ise kurumun resmi kaynakları aracılığı ile kamuoyuna duyurulur. Düzenleme dahilinde olan kişilerin o tarihlerde sağlık merkezlerine gitmeleri gerekir.

KONTROL MUAYENESİNE GİDİLMEZSE NE OLUR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan kontrol muayenesine gitmek ile yükümlü olan kişilerin yükümlülüklerine yerine getirmemeleri halinde çeşitli yaptırımlar devreye girer. O yaptırımlar çerçevesinde kişi tüm yardımlarını ve maaşını kaybeder.

Muayene giden ve ilgili işlemler neticesinde çalışma gücünde eksiklik olduğu tespit edilen kişiler yardımlarını almaya devam ederler.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KONTROL MUAYENESİ SORGULAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen kontrol muayenesi işlemleri, e- Devlet sistemi üzerinden online olarak sorgulanabilmektedir. Bunun için şifre ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılması ve ardından da arama kısmına ‘Kurumlar’ yazılması gerekmektedir.

Listelenen kurumlar arasında olan Sosyal Güvenlik Kurumu seçilmeli ve ardından da ‘Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip’ seçeneğine geçiş yapılmalıdır. Seçeneğin aktif edilmesi ile birlikte kontrol muayenesi sonuçları ekran üzerinden takip edilebilecektir.

KONTROL MUAYENESİ DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Sağlık sorunlarından ötürü çalışacak durumda olmayan kişilere uygulanan kontrol muayenesinin sonuçları yaklaşık olarak 3 ay içerisinde açıklanmaktadır. Sonuca bağlı olarak kişinin malullük durumunun devam edip etmediği anlaşılacaktır.

Kontrol muayenesi değerlendirmesi neticesinde kişinin malullük halinin sona ermiş olduğu tespit edilirse kurum tarafından verilen ödeme hizmeti direkt olarak kesilir. Malullük hali devam eden kişiler ise aylıklarını düzenli olarak almaya devam ederler. Bu kişiler için aylık kesintisi ile rapor verilmesi arasında kalan süre için herhangi bir ödeme gerçekleştirilmez.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NA GÖRE KİMLER MALULDÜR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan malullükleri sebebi ile maaş almak isteyen kişilerin belirli şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. O şartların başında ise malullük oranı gelir. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybeden kişileri malul olarak kabul etmektedir. Bu çalışma gücü eksikliği bir iş kazası sonrasında veyahut da meslek hastalığı sebebi ile gelişmiş olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin çalışma gücünü kaybetmiş olduğunu sağlık raporları ile ispat etmesi gerekmektedir.

Malullük başvurusu kişinin kendisi veyahut işvereni tarafından SGK İl/ İlçe Müdürlüklerine yapılmalıdır. Başvurunun değerlendirilmesi neticesinde SGK tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlar aracılığı ile sağlık taraması yapılacaktır.