Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Cengiz, tüm sendikalıların toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmasını sağlayan AYM kararını değerlendirdi. 

Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesinin, Vergi Paketi kapsamında 375 sayılı KHK’nın Ek-4’üncü maddesine tekrar eklenip TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek memurlar aleyhine oluşan durumun telafi edildiğini belirten Cengiz, “642 TL’nin tüm memurlara eşit olarak ödenmesi sağlanmıştır. Ancak, 375 sayılı KHK’nın Ek-4’üncü maddesine eklenen madde metnine bakıldığında, aslında bu yapılanın bir tuzak ve kurt kapanı taktiği olduğu görülüyor” dedi.

Cengiz, TBMM’de yapılan görüşmelere ilişkin şöyle konuştu:

Vergi Paketi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken son dakika gece 03:00 civarı bir kısım milletvekili önerge verir, önerge ile “toplu sözleşme ikramiyesinin %1 örgütlenme barajı üzerinde olan sendikalara verilmesi” hususu kabul edilir. İtirazlar başlar, eylem ve etkinlikler, TBMM görüşmeleri, basın açıklamaları, muhalefetin açıklamaları, görüşmeleri derken, hükümet son dakika önceki önergesini çeker, genel kurulda başka bir önerge vererek %1 örgütlenme barajını kaldırır. Ancak, kanun metnine toplu sözleşmeye atıf yapan bir hüküm eklenir. Şimdi teklif metnine bir bakalım.

MADDE 52- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4’üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirmiştir.

Sendikalı memura toplu sözleşme ikramiyesi nedir? Aylık kaç lira ödenecek? Sendikalı memura toplu sözleşme ikramiyesi nedir? Aylık kaç lira ödenecek?

“25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine her ay aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir.”

BARAJ KONUSUNDA DAHA YÜKSEK ORANLAR KONUŞULACAK

Bir sonraki yılın baraj konusunda belki daha büyük oranların konuşulabileceğini belirten Cengiz, "Bu metne göre, şimdilik yani 2026 yılı Ocak ayına kadar baraj kalkmış ve sorun yok gözüküyor. Burası kurt kapanı taktiğinin birinci kısmıdır. Saldır ve çatışarak geri çekil. Ya Ağustos 2025 ayında imzalanacak 8’inci Dönem Toplu Sözleşme? Toplu sözleşme kurt kapanının ikinci aşamasıdır. Çembere alınan memur ve sendikaların istenildiği gibi yok edilme veya esir alınma safhasıdır. Akla hemen şu soru gelir. Toplu sözleşme ile yeni baraj, kademe veya dayanışma aidatı gelirse önceden olduğu gibi Danıştay iptal etmez mi?" dedi.

Genel Başkan Cengiz şöyle devam etti:

Bize göre artık edemez.  Çünkü; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4’üncü maddesine 2006 yılında 5473 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile 2022 yılında 7429 sayılı Kanunun 11’inci maddesi ile eklenen hükümlerde toplu sözleşmeye atıf yoktu. Şu an var. Ve Danıştay’ın denetim yetkisi hukuka uygunluk denetimi ile sınırlıdır ve Danıştay’ın yerindelik denetimi yapma yetkisi bulunmamaktadır. Aldığımız duyumlar, bir yıl sonraki toplu sözleşmede bu baraj konusunun belki de daha yüksek oranlarda olabileceği yönünde…İnşallah yanlış duymuş ve yanlış düşünüyoruzdur.

Ancak, memur hakları için uğraşmak yerine, son üç yılda üç defa örgütlenme baraj ile uğraşan konfederasyonların iyi niyetli olabileceklerini ve bundan vazgeçeceklerini düşünmek bayağı iyi niyeti zorlamak olacaktır. O nedenle de herkes şapkasını önüne alacak, bir yıllık fetret devrine girmeden ve ayrışmadan, 15 Mayıs 2025 üye sayımları öncesinde yetkiyi, etkisiz ve baraj yanlısı konfederasyonlardan almak için kamuda birliği sağlayarak toplu sözleşme masasına oturmayı sağlayacaktır. Bunun için hedefe en yakın konfederasyon Kamu Birliği Konfederasyonu’dur. Gelin, bizlere uygulanmaya çalışılan kurt kapanı taktiğini birlikte tersine çevirelim.