DİSK Enerji-Sen

5 Sendika ortak panelde buluştu!

Manisa'da düzenlenen “Manisa’da ücret mücadeleleri ve çalışma koşulları” başlıklı panele, DİSK/Genel-İş, Cam Keramik-İş, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş, Birleşik Metal-İş ve Yunusemre Kent Konseyi katıldı.

Abone Ol

Manisa'da sendikalar, Yunusemre Kent Konseyi ile birlikte "Manisa'da ücret mücadeleleri ve çalışma koşulları" konulu bir panel düzenledi. Panelin düzenleyicileri arasında DİSK/Genel-İş, Cam Keramik-İş, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş, Birleşik Metal-İş ve Yunusemre Kent Konseyi yer aldı.

Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Özgür Genç, krizle başa çıkmak için toplu iş sözleşmeleriyle uğraştıklarını ve işçilerin artık çocuklarının servis ücreti dışında bir tost bile alacak durumda olmadığını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlenme konusunda konuşan Genç, işçilerle birlikte bu süreci yürüttüklerini belirtti. Genç, "Türkiye'de örgütlenme hakkımızın önündeki engellere rağmen vazgeçmeyeceğiz" diyerek patronların derneklerde, odalarda örgütlendiğini ve medya üzerinde etkili olduğunu, bu nedenle işçilerin örgütlenmekten başka seçeneği olmadığını vurguladı.

ASGARİ ÜCRET YILDA 4 DEFA..

Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Evren Aktürk, asgari ücretin yılda 4 kez belirlenmesi ve korunması gerektiğini vurguladı. Aktürk, toplu sözleşmelerde yıllık değil altı aylık zamlar alarak imza attıklarını belirtti ve sendikalaşma oranının yüzde 5'lere düştüğünü söyledi. Aktürk ayrıca, asgari ücretin artık ortalama ücret haline gelmiş olmasının üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, fabrikalarda yaşanan örgütlenme sorunlarına da değindi ve Manisa şubesinin kurulduğunu belirtti. Evren Aktürk, işçi ve emekçilerin taleplerine karşı sınıf dostlarıyla dayanışma içinde olmaya hazır olduklarını belirtti.

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Ufuktan Öden, işçilerin sermayenin Orta Vadeli Programı karşısında örgütsüzlüğüne dikkat çekti. Öden, iktidarın ekonomiyi ve devleti yönetme tercihlerini OVP ile ilan ettiğini belirtti. Ülkedeki işçilerin sadece yüzde 14'ünün örgütlü olduğunu ve yüzde 5'inin TİS imzaladığını vurguladı. Örgütlenmenin anayasal bir hak olduğunu ancak işverenlerin buna engel olabildiğini ifade etti. Öden, işçilerin sadece patronlardan değil, devletten ve sendika ağalarından da mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.