Acil sağlık hizmetleri, beklenmedik, ani ortaya çıkan ve hayatı tehdit edebilecek hastalık veya yaralanmalarda, hastanın bulunduğu yerden en yakın sağlık kuruluşuna taşınması ve bu süreçte gerekli tıbbi müdahalelerin yapılmasıdır. Bu hizmetler, genellikle ambulanslarla sağlanır ve 112 gibi acil çağrı merkezleri aracılığıyla talep edilir.

Bu hizmetler, ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde hayatın ya da sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar, acil hal olarak tanımlanır. 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nedir? Ödenmezse ne olur? Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu nedir? Ödenmezse ne olur?

Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri, acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir. Sağlık uygulama tebliği hükümlerine göre, kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından acil hal nedeniyle sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.

Acil servise müracat eden ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişilerin tedavi giderleri ise yeşil alan muayenesi adı altında yer alan işlem üzerinden SGK tarafından karşılanır. Sağlık hizmeti sunucularınca acil servislerde verilen ve kuruma acil sağlık hizmetleri tarafından faturalandırılan hizmetlerin SGK tarafından incelenmesiyle acil hal kapsamına girmediğinin tespiti halinde verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri ödenmez. Acil hal sona erdiğinde sağlık hizmet sunucusunun hastaya, hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve mütakip işlemlerin ilave ücrete talip olduğuna dair bilgi vermesi, bilgilendirme sonucunda acil halin sona ermesine ilişkin bilgilendirme formu ile hastanın kendisinin veya hasta sahibinin onayının alınması gerekmektedir.