Asgari işçilik uygulamasında araştırma işlemi ihale ile yapılan işler özel nitelikteki inşaat işleri gibi yöntemlerle yapılır. Kamu idareleri döner sermayeli kuruluşlar kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan işlerde asgari işçilik hesaplaması yapılırken ihale konusu için başlangıç ve bitiş tarihleri tespit edilir. 

İhale konusu işin başlangıç tarihi ile kesin kabulün ya da noksansız geçici kabulün yapıldığı tarihe kadar koruma bildirilmiş olan işçilik miktarı dikkate alınır. İhale makamı tarafından yükleniciye ödenen katma değer vergisi hariç malzeme fiyat farkı ve akreditif bedeli dahil toplam hak ediş tutarına iş için tespit edilen asgari işçilik oranı %25 eksiltilerek uygulanır.

Sosyal Güvenlik Uzmanı 2025 yılı için uyardı! İyileştirme zammı yapılmalı Sosyal Güvenlik Uzmanı 2025 yılı için uyardı! İyileştirme zammı yapılmalı

Gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği haiz olmayan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan özel nitelikteki inşaat işlerinde araştırma işlemi, inşaat maliyetine kurunca yayımlanan tebliğ ile belirlenen asgari işçilik oranının %25 eksiği uygulanarak yapılır. Bina maliyeti belediyeler valilikler ruhsat vermeye yetkili diğer makamlar vermiş olduğu inşaatın ruhsatnamesinde yazılı bulunan ruhsatname, yoksa ünitenin tespit ettiği yüz ölçüm ile birim maliyet bedelinin çarpımı neticesinde bulunacak tutar üzerinden hesaplanır.

Kurumca özel nitelikteki inşaat işyerlerinin asgari işçilik uygulamasında esas alınan birim maliyet bedelleri her yıl inşaatın sınıfı ve grubuna göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilir. Asgari işçilik araştırması sonucunda yeterli işçiliğin bildirilmemiş olduğu anlaşılırsa eksik bildirilen işçilik tutarı üzerinden hesaplanan prim tutarı 1 ay içinde ödenmek suretiyle işverene tebliğ edilir. 

İşveren tarafından borcun tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi veya itiraz edilmemesi halinde borç kesinleşir ve işlemler sonuçlandırılır.