Askerlik borçlanması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının askerlik görevini tamamlamış olmaları durumunda, emeklilik haklarını erken elde etmek için sosyal güvenlik sistemlerindeki prim günlerine ekleyebilmelerini sağlayan bir avantajdır. Bu sayede vatandaşlar, askerlik süreleri boyunca çalışmış gibi kabul edilir ve emeklilikleri beklenenden daha erken bir şekilde gerçekleşir. Askerlik borçlanmasıyla birlikte, sigortanın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlandırıldığında, sigortanın başlangıç tarihi borçlandırılan prim günü sayısı kadar geriye götürülür ve prim gün sayısı artar. Ancak, askerlik görevinden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış olur.

Askerlik borçlanması ne kadar?

Askerlik borçlanması bedeli her sene artmaktadır ve en güncel hesaplama sonuçları ile başvuru usulü Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle, vatandaşın ikametgâh adresine en yakın İl Sosyal Sigortalar Kurumuna gitmesi gerekmektedir. Askerlik borçlanması için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi ve askerliğe ilişkin belgelerin bulunduğu evraklar gereklidir. Bu evraklar sayesinde askerlik borçlanması için gerekli formun doldurulması sağlanır. Başvuru için matbu form e-devlet uygulaması üzerinden veya SGK tarafından fiziki olarak verilebilir. Başvurunun dikkate alınması için belgede boş alan bırakılmaması ve doğru bilgilerle tamamlanması zorunludur.

Askerlik borçlanması nasıl yapılır?

Askerlik borçlanmasında prim günlerinin ödemesi, borçlanma tebliğinin kişiye tesliminden itibaren 1 ay içinde yapılmalıdır. Bu süre kesinlikle uzatılmaz. Ayrıca, bahsi geçen süre içinde ödeme yapılmazsa askerlik borçlanma başvurusu iptal edilir ve ödeme taksitlendirilemez. Başvurudan sonraki 1 ay içinde topluca ödeme yapılması kanuni bir zorunluluktur. Ödeme yapılmadığı takdirde başvuru iptal edilir ve askerlik görevi sırasında geçirilen günler prim günü olarak kabul edilmez. Ancak, başvurusu iptal olan vatandaşlar tekrar başvuruda bulunabilirler.

Borçlanma nasıl ödenir?

Askerlik borçlanması ödemeleri kısmi olarak yapılabilir. Emekli olmak için prim süresinde eksiklik olan bir vatandaş, sadece eksik süreyi ödeyerek emeklilik için başvuruda bulunabilir. Ayrıca, emeklilik için gerekli süreyi tamamlamış olsa bile askerlik borçlanması yapabilir ve bu sayede erken emekli olabilir ya da daha yüksek emekli maaşı alabilir. Ödemeler, ilgili kamu bankasının ödeme kanalına ya da SGK kurumuna şahsen fiziki olarak teslim edilerek yapılabilir.

​1 Ocak 2023 yılından itibaren borçlanma ücretlerinde oluşan güncel fiyatlar şu şekilde;

Askerlik borçlanması;

Doktorlar hangi durumlarda sigortalılık borçlanması yapılır? Doktorlar hangi durumlarda sigortalılık borçlanması yapılır?
  • 360 gün (12 ay) askerlik borçlanması fiyatı 2023 yılı için en az 38 bin 430,72 TL olacak.
  • 390 gün (13 ay) askerlik borçlanması fiyatı 2023 yılı için en az 42 bin 126,30 TL olacak
  • 540 gün (18 ay) askerlik borçlanması fiyatı 2023 yılı için en az 57 bin 6462,08 TL olacaktır.

15 aylık

​1 Ocak 2023 yılından itibaren borçlanma ücretlerinde oluşan güncel fiyatlar şu şekilde;

Askerlik borçlanması;

  • 360 gün (12 ay) askerlik borçlanması fiyatı 2023 yılı için en az 38 bin 430,72 TL olacak.
  • 450 gün (15 ay) askerlik borçlanması fiyatı 2023 yılı için en az 48 bin 38,40 TL olacak
  • 540 gün (18 ay) askerlik borçlanması fiyatı 2023 yılı için en az 57 bin 6462,08 TL olacaktır.