Belediye-İş Sendikası

Belediye-İş Sendikası yönetim kurulu kimlerden oluşur?

Belediye-İş Sendikası yönetim kurulu kimlerden oluşur? Sendika Genel Başkanı kimdir? Sendikanın güncel üye sayısı kaç oldu? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde...

Abone Ol

Belediye-iş sendikası köklü bir geçmişe sahip bir sendikadır. Kökleri 1949'lara dayanan sendika, verdiği mücadelelerle Türkiye işçi tarihinde derin izler bırakmıştır. 1949 yılında İstanbul İETT’de çalışan 50 işçinin bir araya gelmesiyle sendikal faaliyete ilk adım atılır. Mehmet İnhanlı başkanlığında 50 kişilik grup tarafından, 14 Temmuz 1949’da İstanbul Elektrik Gaz ve Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası kurulur. İETT atölyelerinde çalışan işçiler kontrolörler, vagon işçileri, petrol taşıyan tanker işçileri sendikaya üye olmaya başlarlar. Bu aynı zamanda yerel düzeyde sendikalaşma çabasını hızlandıran bir sürecin de başlangıcıdır.  TİF’in ilk genel başkanı Mehmet İnhanlı olur. Parçalanmalar ve birleşmelerle geçen yıllardan sonra, İstanbul Elektrik Gaz ve Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası 23 Mart 1952’de yaptığı genel kurulla, bugünkü Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri sendikası (TÜMTİS)’in temelini oluşturan Elektrik Gaz, Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası ortaya çıkar. Artık sıra konfederal düzeyde örgütlenmeye gelmiştir. Taşıt İşçileri Federasyonu (TİF) 1952 yılında kurucuları arasında yer alarak Türk-İş üyesi olur.

24 Temmuz 1983’te federasyon tüzük değişikliği yapmak üzere, genel kurulunu toplar. Genel kurulda Federasyon milli tip sendikaya dönüştü ve adı TÜRKİYE BELEDİYE-İŞ (Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçiler Sendikası) olarak değiştirilir. Federasyona bağlı sendikalarda 1983 ve 1984 yılları içinde genel kurullarını yaparak kendilerini fesh edip Türkiye Belediye-İş’in şubelerine dönüştürürler. Kökleri Türkiye İşçi sınıfı kadar eski olan Türkiye Belediye-İş Sendikası işkolunun en büyük, ülkemizin üçüncü büyük sendikasıdır.

SENDİKA GENEL BAŞKANI KİMDİR? YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞUR?

Sendika Genel Başkanı Nihat Yurdakul'dur. Yurdakul, uzun dönem Belediye-İş Sendikasının Genel Başkanlık görevini yürütmüş önemli bir isimdir. Sendikanın yönetim kurulunda ise Genel Mali Sekreter Bayram Özkan, Örgütlenme Genel Sekreteri İsmail Duman, Toplu İş Sözleşmeleri Genel Sekreteri Güney Demirdaş, Eğitim ve Basın Yayın Genel Sekreteri Kemal Çavuşoğlu yer almaktadır.

SENDİKA ÜYE SAYISI KAÇ OLDU?

Genel İşler iş kolunda faaliyet gösteren Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikasının güncel üye sayısı temmuz 2024 istatistiklerine göre 136 bin 998 oldu. Sendika, söz konusu iş kolunda en çok üyeye sahip 3'üncü sendika konumunda yer almaktadır.