Glikoz sensörlerinin SGK kapsamına alınması gündemde! Glikoz sensörlerinin SGK kapsamına alınması gündemde!

Cenaze ödeneği, sigortalının vefat etmesi durumunda ailesine bir kez ödenen yardımın, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden gerçekleştirilmesidir.

Ödenek kimlere verilir?

Cenaze yardımı, bir kişinin iş kazası, meslek hastalığı sonucu ölmesi veya sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı alırken vefat etmesi durumunda, en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmiş olması şartıyla, ölen sigortalının hak sahiplerine verilir. 

Cenaze ödeneği, sigortalının ölümü durumunda eşine, çocuklarına, ana babasına veya kardeşlerine verilir. Ancak cenazenin bu kişiler dışında birisi tarafından kaldırıldığı kanıtlandığında, masraflar bu kişiye ödenir. Eğer cenaze ödeneği sayılan kişilere ödenemezse ve cenaze başka biri tarafından kaldırılırsa, belgelere dayalı masraflar belirlenen tarifeye göre bu kişiye ödenir.

Nasıl başvurulur?

Cenaze ödeneği için, hak sahipleri Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile Kuruma başvurmalıdır. Dilekçe gerekli değildir ancak, hak sahiplerine aylık bağlama koşulları oluşmazsa veya cenaze eş, çocuk, ana/baba veya kardeşler dışındaki kişiler tarafından kaldırılırsa, dilekçe ile başvuru yapılabilir. 

Cenaze ödeneği ne kadar? Geçerlilik süresi var mı?

Cenaze ödeneği tutarı her yıl TÜFE değişim oranında artırılarak belirlenir. 2024 yılı için cenaze ödeneği miktarı 3.385,00 TL olarak açıklanmıştır. Ayrıca, 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi emeklilerin ölüm yardımı miktarı, kişinin emekli aylığından az olmamak üzere (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç), 01.01.2023-30.06.2023 dönemi için 8.240 TL olarak belirlenmiştir.

Ödeneğin geçerlilik süresi ise hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.