5 numaralı tarım sigortası, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'na 2011 yılında eklenmiştir. Bu uygulama, orman ve tarım sektörlerinde sürekli olarak mevsimlik ve günlük işlerde çalışan işçilerin isteğe bağlı olarak sigortalı olmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.
Bu tür sigorta genellikle kadınlar tarafından tercih edilir ve emeklilik için daha az prim ödeme seçeneği sunar. Ayrıca, Ek-5 tarım sigortası primi ödendiği takdirde, tarım sigortası emeklilik avantajlarından yararlanabilirsiniz.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na 6111 sayılı torba kanunla eklenen Ek 5. Maddeye göre, Orman veya tarım işlerinde sürekli olmayan çalışanlar, Ek-5 sigortalısı ya da tarım sigortalısı olarak kabul edilir. Bu tür sigorta, tarım sektöründe mevsimlik işçilere ve günlük işçilere isteğe bağlı olarak sigortalı olma imkanı sunar.
Bu tür sigorta, tarım sektöründe mevsimlik işçi olarak çalışan ve günlük işlerde isteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyen kişilere olanak tanır.
EK 5 TARIM SİGORTASI KAÇ YIL ÖDENİR?
2925 sayılı kanuna göre, tarım sigortası sosyal güvenlik kapsamında olup, tarım sektöründe çalışan tüm işçileri içerir. Tarım sigortası sahiplerinin emeklilik tarihleri, sigorta başlangıç tarihlerine bağlı olarak değişebilir.
Tarım SSK sahipleri, 1999 yılından önce işe giriş yapmışlarsa, 3600 gün prim ödeme ve 15 yıl sigortalılık süresi şartlarını yerine getirdiklerinde yaş şartına takılmadan emekli olabilirler. Ancak 1999 yılından sonra işe girenler için 60 yaş koşulu bulunmaktadır. Bu nedenle, 60 yaşını doldurmuş bir kişi, 61 yaşından bir gün sonra emekli olma hakkını elde eder.
2008 yılından önce işe girenlerin emeklilik yaşları kademeli olarak belirlenirken, 2008 yılından sonra işe girmiş olanlar için 7200 gün prim ödeme yanı sıra belirli yaşlar da uygulanmaktadır. Tarım sigortası emekliliği için gereken prim gün sayısı ve yaş şartları, çalışan kişinin sigortalı olduğu ilk tarihe ve primin ödenme süresine göre değişiklik göstermektedir.
KAÇ AY ÖDENMEZSE İPTAL OLUR?
Tarım sigortası primlerinin zamanında ödenmemesi durumunda gecikme zammı ve faiz uygulanır. Primlerin ödenmemesi durumunda hizmetiniz iptal edilmez, ancak 2 aydan fazla borcunuz olması durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz. Tarım sigortasının iptali için başvurulmadığı takdirde bu borç artmaya devam eder.
GEREKEN BELGELER NELERDİR?
Ek-5 tarım sigortası için gerekli evraklar nelerdir? Kısaca cevap vermek gerekirse; Tarım işlerinde geçici olarak çalışanların giriş bildirgesi ilgili birlik, kuruluş, muhtarlık, il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından onaylanmalı ve kimlik fotokopisi eklenerek ikamet edilen yerdeki sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulmalıdır.