Eşdeğer ilaç uygulaması, aynı etken maddeyi içeren, aynı hastalık için kullanılan, ancak farklı üreticiler tarafından üretilen ilaçların, tıbbi açıdan birbirine eşit kabul edilmesi ve bu sayede daha uygun fiyatlı seçeneklerin sunulmasıdır.

4B kapsamındaki sigortalıların ihya işlemi nasıl yapılır? 4B kapsamındaki sigortalıların ihya işlemi nasıl yapılır?

Eşdeğer ilaç uygulaması aynı hastalık için kullanılabilen ve aynı etkiyi oluşturan etken maddeleri içeren ürünler arasında fiyat karşılaştırması esasına dayanır. Yani sosyal güvenlik kurumu farklı dozlarla da olsa aynı etken madde içeren ilaçları maliyet olarak aynı eşdeğer olarak değerlendirir bu ilaçların geri ödemesinde grupta yer alan ilaçların en düşük birim maliyeti olana göre yapar. SGK aynı eşdeğer grup içindeki en düşük  birim fiyatın %5'ine kadar daha pahalı ilaçlardan ilave ücret almamaktadır. İlave ücret ödemek istemeyen hastalar aynı eşdağ grup içinde yer alan ve %5'lik bant içinde kalan diğer ilaçları alabilir. Hastalar aynı eşdeğer grubundaki daha ucuz ilaçları eczaneden danışarak öğrenebilir ve reçetelerinde yazan ilaçları değiştirebilirler.

Eşdeğer ilaçların kullanımına ilişkin tereddütleri olan vatandaşlar için söylemek gerekirse eşdeğer ilaç etkin madde açısından orijinal ilaçla aynı olan ilaçtır. Türkiye'de eşdeğer ilaçların belirlenmesi sağlık bakanlığının görevi alanındadır ve sağlık bakanlığı ülke piyasasındaki tüm ürünlerin kalitesine yaptığı denetim ve takiplerle kontrol altında tutmaktadır.