Sigortalının ölümü halinde dul kalan eşe aylık bağlanabilmesi için ölüm tarihinde sigortalı ile 4721 sayılı Türk Medeni kanununa uygun olarak evlilik birliğinin bulunması gerekmektedir. Söz konusu evlilik birliğini sona ermesi ise boşanma kararının kesinleşmesi ile hüküm ifade etmektedir. Boşanma davası devam ederken sigortalının eşinin hak sahipliği hususunda ölen sigortalının mirasçıları tarafından 4721 sayılı kanunun 181. maddesine göre boşanma davasına devam edilmemişse, evlilik ölüm ile sonuçlandığından sağ kalan eşe aylık bağlanır. 

Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak! Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak!

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Hayatını Kaybeden Sigortalının Eşine Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?

Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si;  aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.