Son dönemlerde çok çeşitli değişkenlerin etkileri ile oldukça ağırlaşan ekonomik şartlar, hali hazırda düşük gelirleri olan kişileri daha da köşeye sıkıştırdı. Mevcut ekonomik şartlar sebebi ile temel ihtiyaçlarından dahi geri kalmak zorunda olan birçok kişi, bu süreçte sosyal yardım modellerini çok daha yakından takip etmeye başladı.

Devletin birçok kurumu aracılığı ile sunduğu sosyal destekler arama motorları üzerinden sorgulanmaya devam edilirlerken ‘fakirlik belgesi’ başlığının da birçok kişi tarafından merak edildiği görüldü. Peki, fakirlik belgesi tam olarak nedir, kimler tarafından alınabilir? Fakirlik belgesi için nereye başvuruda bulunmak gerekir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Şdosjc

FAKİRLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

‘Muhtaçlık belgesi’ olarak da bilinen fakirlik belgesi, geçtiğimiz yıllarda muhtarlıklar tarafından düzenlenebiliyordu. Şu anda da muhtarlıklardan alınabilen bu belge, zaman kaybetmek istemeyen kişiler için elektronik ortama da taşındı.

Fakirlik belgesini muhtarlıklardan alacak durumda olmayan kişiler şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile e- Devlet sistemine giriş yapıp ilgili belgeyi oluşturabilirler.

FAKİRLİK BELGESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER

Fakirlik belgesi almak isteyen kişilerin başvuru esnasında ibraz etmeleri gereken evraklar bulunmaktadır. Maddi olarak zorda olan ve bu kapsamda da sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen kişi, T.C. kimlik belgesini ve fakirlik başvuru formunu ilgili kuruma teslim etmelilerdir. Eğer fakirlik belgesi için başvuru yapacak olan kişi öğrenci ise öğrenci belgesinin de yetkililere teslim edilmesi gerekir. Bu teslim durumu muhtarlık başvuruları için geçerlidir. e- Devlet üzerinden yapılacak olan başvurular için belgeler elektronik ortamda hazırlanacağı için ek bir evraka ihtiyaç yoktur.

FAKİRLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Yukarıda sıralamış olduğumuz başvuru evrakları fakirlik belgesinin tanımlanması için yeterli değildir. İhtiyaç sahibi olduğunu ileri süren kişinin durumunun tespit edilebilmesi için bir gelir testi uygulanmaktadır. Eğer kişi yapılan gelir testi neticesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu üst limitin altında bir kazanca sahip ise o zaman fakirlik belgesi almaya hak kazanacaktır.

FAKİRLİK BELGESİ BAŞVURU ŞARTLARI

Sosyal yardımlardan yararlanabilmek için fakirlik belgesine ihtiyaç duyan kişinin 18 yaşını tamamlamış olması gerekir. Ayrıca kişinin; üzerine kayıtlı herhangi bir malının bulunmaması, sigortalı olmaması, ikamet adresinin başvuruda bulunulan muhtarlık kapsamında olması gibi şartlarda fakirlik belgesi başvurularında göz önünde bulundurulmaktadır.

SGK e-Tebligat uygulaması nedir? SGK e-Tebligat uygulaması nedir?

FAKİRLİK BELGESİ NERELERDE KULLANILABİLİR?

Fakirlik belgesinin hangi alanlarda geçerli olduğu, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İlgili kriterleri sağlayan, gelir testi neticesinde bakanlığın belirlemiş olduğu üst sınırdan daha düşük bir kazanca sahip olduğu tespit edilen kişi, fakirlik belgesini aldıktan sonra birçok yardım modelinden yararlanabilir.

Fakirlik belgesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen yardım modellerinden yararlanılabilir. Ayrıca bu belge ile; belediyelerin sağladıkları kira ve yakacak yardımlarından, fakirlik maaşı ödemelerinden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımlarından ve Vakıflar Genel Müdürlüğü desteklerinden yararlanmak da mümkündür.

2024 FAKİRLİK AYLIĞI NE KADAR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermeyi sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü, ihtiyaç sahibi ailelere pek çok kategori altında yardım eli uzatmaktadır. ‘Yoksulluk maaşı’ olarak bilinen fakirlik aylığının da sorumluluğunu üstlenen Vakıflar Genel Müdürlüğü bu yardım modeli kapsamında muhtaç engelliler ile yetim çocuklara aylık olarak ödeme yapmaktadır. 2024 yılı için hesaplanmış olan fakirlik aylığı ise 4.763,63 TL’dir.