Sigortalının vefaatı durumunda ölüm aylığı, ölen sigortalının eşine, çocuklarına, anne ve babasına bağlanır. Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si;  aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN ÇOCUKLARIN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR

Vefaat eden kişinin kız çocuğuna aylık bağlanması için gerekli bazı şartlar bulunur. Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları, kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.

Erkek çocuklarında ise evli olup olmadıklarına bakılmaksızın, erkek çocukların yükseköğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurmamış olmamaları, ortaöğrenim görmeleri halinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri halinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları, kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları, kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması şarttır.

HEM BABADAN HEM EŞTEN ÖLÜM AYLIĞI ALINIR MI?

 Posta Yazarı Ekrem Sarısu, vatandaşların merak ettiği soruları günlük köşe yazısında yanıtlıyor. Kendisine yöneltilen soruları köşe yazısında yanıtlayan Sarısu, bir vatandaştan gelen "Bir yıldan beri eşimden Bağkur emekli maaşı alıyorum. Babamın SSK emekli maaşından da faydalanabilir miyim?" sorusunu yanıtladı.

SGK grip aşısını karşılıyor mu? SGK grip aşısını karşılıyor mu?

Ekrem Sarısu, soruya cevabını şöyle verdi: Bağkur’lu eşinizin bir yıl önce vefat ettiği ve eşinizden dul aylığı aldığınız anlaşılıyor. Ancak SSK’lı babanızın vefat tarihini yazmamışsınız. Oysa sorunuzun cevabı babanızın vefat tarihine ve daha önce babanızdan yetim aylığı bağlatıp bağlatmadığınıza göre değişir. Şayet babanız 1 Ekim 2008’den sonra vefat etmişse veya babanız 1 Ekim 2008’den önce vefat etmiş olmasına karşın 1 Ekim 2008’den önce babanızdan yetim aylığı bağlatmamışsanız bugün için babanızdan aylık bağlatamazsınız. Ancak babanız 1 Ekim 2008’den önce vefat etmiş ve babanızdan yetim aylığı bağlatmışsanız (evlilik, sigortalı olma vb. haller nedeniyle kesilmiş olsa da) bugün babanızdan yetim aylığı bağlatabilir ve hem eşinizden, hem babanızdan olmak üzere çift aylık alabilirsiniz.