DİSK'ten açıklama! TÜİK geçmişe dönük verileri de kaldırdı! DİSK'ten açıklama! TÜİK geçmişe dönük verileri de kaldırdı!

Sevde NAMALAN- ÖZEL HABER/İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki olan İstanbul Enerji A.Ş'de çalışan enerji çalışanları, aldıkları maaş karşısında geçimlerini zor sağlamaktan şikayetçi. İşçiler, bir yandan geçim derdiyle uğraşırken diğer bir yandan da Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalanamamasından yakınıyor. 2019 yılında Enerji İş ile imzalanan 3 yıllık Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) sona ermesinin ardından işçiler, DİSK'e bağlı Enerji Sen'e üye oldu. Fakat sendikaları ile çalıştıkları yer arasında Toplu İş Sözleşmelerinin yapılamaması, işçileri mağdur etmeye devam etti.

DİSK/Enerji-Sen üyesi Faruk Beykoz, Enerji İş Sendikasının engellemeleriyle Toplu İş Sözleşmesinin bugün hala imzalanmadığını belirterek, "Şu anda Toplu İş sözleşmesine oturamıyoruz. 29 Şubat 2024 tarihinden itibaren Enerji İş buradan ayrıldı. Biz de Enerji Sen'e geçtik. Bunun ardından Enerji İş, yapılan yetki tespitine itiraz etti. Üstüne üstlük süreç uzasın, bizler TİS'siz çalışmaya devam edelim diye yetkisiz mahkemede itiraz etti" dedi.

SENDİKA BAŞKANINDAN DİKKAT ÇEKEN MAZERET: BEN FAZLA ÜCRET İSTESEYDİM İŞTEN KOVULANLAR OLACAKTI!

2019 yılında Toplu İş Sözleşmesine karşı itiraz ettiklerini, itirazlarının ardından sendika yönetimi tarafından tehdit edildiklerini söyleyen Beykoz, "Sendika Başkanı, 'Ben fazla ücret isteseydim işten kovulanlar olacaktı' diyerek bizleri susturmak istedi. Şimdi de bize bir link yolladı. Bir video paylaşmış ve kendini hakkı yenen oymuş gibi anlatıp birde İstinaf'a ve Yargıtay'a da gideceğim diyerek Enerji Sen Sendikasında kalmamızı önerdi. Bu davanın da 2-3 sene daha süreceğini söyledi" diye konuştu.

İŞİMİZLE TEHDİT ETTİLER

Enerji-İş Sendikası tarafından tehdit edildiklerini ileri süren Beykoz, "Enerji İş'in bahsettiği gibi 2019 yılında maaşlara yüzde 20'lik bir artış olmadı. Biz 2 yıl asgari ücretin altında rakamlara çalıştık. Kazanım yapacağım dediği ek protokollerle de bizleri zayıflattı. Bize işveren tarafından baskı yapıldığını ve o sebeple Enerji İş’den ayrılıp DİSK'e bağlı Enerji Sendikasına geçtiğimizi söylüyorlar. Sözüm meclisten dışarı, hangi işveren isteğini yapan sendikayı göndererek başka bir sendika getirir? Bizi burada işimizle, ekmeğimizle tehdit ettiler" dedi.

‘ZAM ALABİLECEK MİYİZ?’ ENDİŞESİ YAŞIYORUZ

Bugün TİS yapılamadığı için maaşlarının hala asgari ücret seviyesinde olduğunu belirten Beykoz, "Enerji Sen ile birlikte yönetimimizle görüştük. 'Biz geçinemiyoruz kiralar burada zaten asgari ücret kadar' dedik, dertlerimizi anlattık. Bize inandılar ancak bazı dengeler ve yapılamayan TİS, yetkisiz sendika gibi söylemler ile tam istediğimize yakın rakamlar verilmeyince, sesimizi başkanımıza duyurmak için iki günlük bir eylem yaparak 2.günün akşamında İBB yönetimi ile mutabakata vardık. Fakat yine TİS yapamadığımız için yönetim bize bu yansıtılan ücretleri avans ile vermek durumunda kaldı. Şu anda paralarımız yatıyor ancak belirsizlik ve buna bağlı huzursuzluk var. Zam ayı geldi, arkadaşlarımız sürekli 'Acaba zam alabilecek miyiz' endişesini yaşıyor. Bu insanlar yalnız değil bu insanların aileleri de bu sıkıntıları yaşıyorlar" şeklinde konuştu.

Enerji Sen2

BU, SENDİKACILIĞA YAKIŞIR MI?

Enerji İş yönetiminin davayı hala devam ettireceği yönündeki söylemlere ilişkin konuşan Beykoz, "Bugün bize ben davayı devam ettireceğim diyor. Bu sendikacılığa yakışır mı? Bu burada çalışan insanların hakkına girmek olmuyor mu? Burada en ağır işlerden birinde çalışan insanlar bunu hakediyor mu? Emekçi, bir sendikacının inadı, kibiri ve egosu yüzünden bu kadar mağdur edilebilir mi? Bu soruları sormak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Enerji Sen3