Kimler işsizlik ödeneği alabilir?

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödeyerek işsiz kalanlar, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine bizzat başvurarak ya da elektronik ortamda başvuruda bulunarak işsizlik ödeneğinden faydalanabilirler. Bu durumda kişinin istek ve kusuru dışında işsiz kalmış olması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı şartları;

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır ?

Son üç yıl içerisinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen kişilere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere 240 gün, ve 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

En düşük işsizlik maaşı ne kadar?

2024 yılı için konuşulduğunda işsizlik maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.

Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak! Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak!

Başvurular nereden yapılır?

Peki, ödenek için başvurular nereden yapılır? Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine giderek ya da internet üzerinden başvurulabilir. Başvuru, www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.