İşini kaybeden ve belirli şartları sağlayan kişilere, geçici bir süre için maddi destek sağlamak amacıyla işsizlik ödeneği verilir. Bu ödeneğin amacı, işsiz kalan bireylerin yeni bir iş bulmasına kadar geçen süreçte temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmaktır. İşsizlik fonunun menkul kıymet ve nakit varlığı 2021 yılı sonunda 90,8 milyar lira olurken 2022 sonunda 124,3 milyara ulaştı. 2023 sonunda fonun büyüklüğü 197 milyar olurken Ocak 2024'te 200 milyar lira barajını aşarak 206,8 milyar liraya vardı.

İşsizlik ödeneğinin ilk ödenmeye başlandığı Mart 2002 tarihinden 31 Aralık 2023'e kadar başvuruda bulunan 19 milyon 88 bin 777 kişiden, şartları karşılayan 10 milyon 417 bin 560 kişiye, toplam 69 milyar 502 milyon 472 bin lira ödendi. Peki, bu ödemeler kimlere yapılıyor?

BU KAYNAKLAR KİMLERE KULLANILDI?

Bu ücretlerin hak sahibi dışındaki kişilere ödenip ödenmediği konusu ise vatandaşın gündeminde... İşsizlik sigorta fonu kaynaklarının nerelere aktarıldığı, hak sahipleri dışındaki vatandaşlara verilip verilmediği araştırılırken, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli bu ödemelerin nerelere aktarıldığına ilişkin sorularını meclis gündemine taşıdı. TBMM Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan Aşkın Türeli, bu sorularının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanmasını istedi. 

Türeli, İşsizlik Sigortası Fonundan yapılan ödemelerin ne kadarının hak sahibi işsizlere yapıldığının ve 2002 yılından bugüne kadar ayrıntılı olarak yıllık dökümünün nerede olduğuna ilişkin sorularının yanıtlanmasını istedi. 

SGDP nedir, kimlerden kesilmez? SGDP nedir, kimlerden kesilmez?

BAKAN IŞIKHAN ADRES GÖSTERDİ!

İzmir Milletvekili Aşkın Türeli'nin İşsizlik Sigorta Fonu'na ilişkin gerçekleştirilen ödemelere yönelik sorularına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan cevap geldi. Işıkhan, milletvekilinin sorularına direkt olarak yanıt vermek yerine, o verilere ulaşılacak internet adresine işaret etti. Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fon durumu ile fondan yapılan harcamalara ilişkin verilerin Türkiye İş Kurumu (www.iskur.gov.tr) adresi üzerinden ulaşılabileceğini söyledi. 

Milletvekili'nin soruları şu şekildeydi:

"İşsizlik Sigortası Fonundan yapıldığı ifade edilen bu ödemelerin ne kadarı ilgili mevzuata göre hak sahibi işsizlere yapılan işsizlik sigortası ödemesidir? Bunun 2002 yılından bugüne kadar ayrıntılı olarak yıllık dökümü nedir?

2- İşsizlik Sigortası Fonundan işsizlik ödeneği olarak yapılan ödemeleri yeterli buluyor musunuz?

3- İşsizlik Sigortası Fonundan, hak sahiplerinin dışında, başka alanlara ödeme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, hangi alanlara, ne kadar harcama yapılmıştır? Bu ödemeleri Fonun kuruluş amacına uygun buluyor musunuz? 

4- Gerek fonda biriken paramn büyüklüğü gerekse fon kapsamında işsizlere yapılan ödemelerin düşüklüğü göz önüne bulundurulduğımda, ayrıca günümüzde yaşanan kronik yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik göstergeleri dikkate almdığmda İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşullarmm kolaylaştırılması, işsizlere yapılan işsizlik Ödemelerinin miktarmm artırılması ve daha uzun sürelerle ödeme yapılması için halen yürütmekte olduğunuz bir çalışma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? Yoksa neden yoktur?"