Kıdem tazminatı için emekilik gününü bekleme şartı ortadan kalkıyor. Yeni düzenleme ile milyonlarca çalışan artık kıdem tazmimatı almak için emeklilik yaşını beklemeyecek. Kıdem tazminatı için sağlanması gereken şartlar 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi için geçerli olduğu düşünülse de, aslında 7000 günü olan işçiler de bu haktan yararlanabiliyor. 

Çalışanların kıdem tazminatı hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları nedeniyle bu tazminatı talep etmekten çekindikleri görülmektedir. Kıdem tazminatı, emeklilik yaşını beklemeden işten ayrılan çalışanların hakkıdır.Kıdem tazminatı almak için 15 yıl çalışmış ve 10 yıl prim ödemiş olmak yeterli değildir.

İş Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca, emeklilik için gerekli yaş şartı dışındaki prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranlar kıdem tazminatına hak kazanabilir.İş Kanunu'na tabi çalışanlar, emeklilik hakkı kazandıklarında son işyerlerinde geçirdikleri süre boyunca hesaplanacak kıdem tazminatını alabilirler.

Yurt dışı ilaçlarının hangilerinin bedelleri karşılanıyor? Yurt dışı ilaçlarının hangilerinin bedelleri karşılanıyor?

KİMLER YARARLANABİLİR?

08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olan işçiler, 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödemesi şartlarını yerine getirdiklerinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. Örnek verecek olursak çalışan kişi, son 2 yıldır çalıştığı işyerinde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesini doldurduğu için, bu işyerindeki kıdemi üzerinden tazminatını alabilir. Çalışan, aynı işverende uzun süre çalışmış ve 3600 gün prim ödeme ve 15 yıl sigortalılık şartlarını tamamlamışsa, son brüt maaşı üzerinden 15 katı kadar kıdem tazminatı alabilir.

Bir yıldan az süre çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamazlar. 08.09.1999'dan sonra sigortalı olanlar, yaş dışındaki şartları sağladıklarında kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için kıdem tazminatı almak daha uzun bir sigortalılık süresi ve daha fazla prim günü gerektirebilir.

Sigortalı bir çalışan, 01.01.2000 tarihinde işe başlamış ve 7.000 gün prim ödemişse veya 25 yıllık sigortalılık süresinde en az 4500 gün prim ödemişse kıdem tazminatı alabilir.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için gereken sigortalılık süresi ve prim gününü dolduranlar veya bu hakka sahip olup olmadıklarını öğrenmek isteyenler, en yakın SGK merkezine başvurabilirler. SGK'ya başvurularak bu hakkın kazanılıp kazanılmadığı veya ne zaman kazanılabileceği öğrenilebilir. İşçi, SGK'dan "kıdem tazminatı alabilir" yazısını alarak işverene teslim ederse, hak kazanılmışsa kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir.