Yerel Yönetim Hizmetleri

Muhtar Maaşı Ne Kadar? 2024 Güncel Maaş

Bu içeriğimizde; muhtar olma şartlarına ve güncel muhtar maaşlarına dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilmiş olan yerel seçimler kapsamında mahallelerin ve köylerin muhtarları da belirlendi.

Muhtarlık seçimlerinin ardından arama motorları üzerinden mesleğe dair sorgulamaların artmış olduğu görüldü. Peki, kimler, hangi şartlar çerçevesinde muhtar olabilir? Muhtarların aylık kazançları ne kadar? İşte konuya dair ayrıntılar…

‘MUHTAR’ KİME DENİR?

Muhtarlar, köylerin ve mahallerinin yönetimlerinden sorumlu olan kişilerdir. Seçim ile göreve gelen muhtarlar, yasada belirtilmiş olan işlerin yerine getirilmesinden sorumlulardır.

KÖY MUHTARI MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024

Muhtar maaşları son zamlar ile birlikte güncellenmiştir. Bu kapsamda köylerin idaresinden sorumlu olan muhtarların aylık kazançları asgari ücret düzeyine yani 17 bin 2 TL seviyesine yükseltilmiştir.

MAHALLE MUHTARI MAAŞI NE KADAR OLDU? 2024

Mahalle muhtarlarının maaşlarının yüksek olduğu düşünülmektedir. Toplumda hakim olan bu düşünce tamamen yanlıştır. Mahalle muhtarları ile köy muhtarlarının maaşları arasında herhangi bir fark yoktur. Yani 2024 yılında mahalle muhtarlarının maaşları tıpkı köy muhtarlarında olduğu gibi 17 bin 2 TL seviyesindedir.

EN YÜKSEK MUHTAR MAAŞI NE KADAR? 2024

Belediye başkanlarının maaşları görev yaptıkları bölgenin nüfus yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda büyük şehirlerin belediye başkanlığı koltuklarında oturan kişilerin diğer belediye başkanlarından daha yüksek maaş aldıklarını söylemek mümkündür. Ancak bu, muhtarlar için söz konusu olan bir durum değildir. Türkiye’de ‘muhtar’ olarak görev yapan herkes asgari ücret düzeyinde maaş almaktadır. Asgari ücrete gelen her zam, muhtar maaşlarını da doğrudan etkilemektedir.

EMEKLİ MUHTAR MAAŞI NE KADAR? 2024

Emekli muhtarların maaşları, prim ödemeleri düşürüldüğü için düşmüştür. Bu kapsamda 2024 yılında muhtarlık görevinden emekli olan bir kişinin ortalama olarak 10 bin TL tutarında maaş aldığını söylemek mümkündür.

MUHTAR EŞLERİNE MAAŞ ÖDEMESİ YAPILIR MI?

Muhtarların maaşlarının yanı sıra muhtar eşlerine devlet tarafından ödeme yapılıp yapılmadığı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Zaman zaman basında muhtar eşlerinin de maaş aldıklarına dair birtakım haberler görüntülenmektedir. Ancak o haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkemiz yasaları gereğince muhtar eşlerine maaş ödenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Muhtar eşleri yalnızca eşlerinin vefat etmesi halinde ölüm aylığı hizmetinden yararlanabilmektelerdir.

MUHTAR NE İŞ YAPAR?

Muhtarların yasalar ile belirlenmiş olan sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan kanunlar ile ilgili halka bilgi vermek,
  • Köy veyahut da mahalle sınırları içerisinde düzeni sağlamak,
  • Görev sınırları içerisinde şüpheli bir durumun yaşanması halinde kolluk birimlerini haberdar etmek,
  • Evlilik, doğum ve ölüm gibi durumları kayıt altına almak,
  • Nüfus ve ikametgah değişikliklerine ilişkin gerekli işlemleri yürütmek,
  • Seçim kuruluna yardımcı olmak,
  • Seçmen kağıtlarını köy ya da mahalle sakinlerine ulaştırmak,
  • Görev sınırları içerisinde yürütülecek olan çalışmalar hakkında halkı bilgilendirmek,
  • İhtiyaç sahibi mahalle/ köy sakinlerini tespit etmek ve o kişileri ilgili yerlere bildirmek.

MUHTAR OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Seçime katılmak isteyen herkesin muhtar adaylığı kabul edilmemektedir. Yasalar kapsamında hayata geçirilmiş olan birtakım kriterlerin adaylar tarafından sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde seçimlere dahil olmak söz konusu değildir.

Ülkemizde muhtar olarak görev yapmak adına seçimlere katılmak isteyen kişilerin sağlamaları gereken kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 25 yaşını doldurmuş olmak,
  • Yüz kızartıcı bir suçtan ötürü hüküm giymemiş olmak,
  • Seçimlerden en az 6 ay önce aday olacağı mahallede yaşamaya başlamış olmak.