Sigortasız işçi çalıştırmak, ülke kanunlarımız gereğince yasaktır. Bu gibi durumların tespit edilmesi halinde işverenlere ciddi miktarlarda para cezası kesilmektedir. Bu kapsamda tüm işçilerin sigortalı işlerde çalışma bilincinde olmaları ve aksi bir durumda da haklarını yasal yollar ile aramaları gerekmektedir.

Sigortalı çalışma bugün için olduğu gibi emeklilik dönemi için de son derece önemli bir durumdur. Sigortalı çalışanların prim ödemeleri, emeklilik dönemlerinde alacakları maaşları direkt olarak etkilemektedir. Ayrıca prim günü de bu başlık altında toplanmaktadır.

Sigortalı çalışma ile ilgili merak edilen konu başlıklarının başında raporlu iken prim ödemesinin yapılıp yapılmadığı ile ilgilidir. Bizler de bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için ‘Raporlu işçinin sigortası kesilir mi?’ sorusunu tüm ayrıntıları ile ele aldık.

Sşdvh

‘RAPORLU İŞÇİ’ KİMDİR?

Raporlu işçilerde Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemesi başlığına geçmeden önce kanunlar çerçevesinde kimlerin ‘raporlu işçi’ sayıldıklarını anlatmakta fayda vardır.

Raporlu işçiden kasıt, geçici iş göremezlik halinden ötürü belirli bir süreliğine çalışamayan işçidir. Geçici iş göremezlik halleri ise; hastalık, iş kazası, doğum ve meslek hastalığı şeklinde sıralanabilir. İşçinin bu durumlardan kaynaklı olarak çalışmaması halinde geçici iş göremezlik ödeneği devreye girer.

RAPORLU İŞÇİYE NE KADARLIK BİR ÖDEME YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu geçici iş göremezlik halleri sebebi ile çalışamayan işçilere, mevcut ücretin 2/3’lük kısmını öder. Ücret hesabı yapılırken işçinin son 3 aylık çalışma süresi göz önünde bulundurulur. Bu kapsamda işçinin prim ve ikramiyeleri de söz konusu hesabın içine dahil edilir.

SGK Hasta Alt Bezi Ödemesi Nasıl Alınır? SGK Hasta Alt Bezi Ödemesi Nasıl Alınır?

İş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlardan ötürü işe gidemeyen kişiye, çalışmadığı her gün için ücret ödemesi yapılmaktadır. Doğum durumunda ise doğumdan önce ve sonra olmak üzere toplamda 16 haftalık ödeme yapılır. Çoğul gebeliğin söz konusu olması halinde ise 2 haftalık bir süre daha söz konusudur.

RAPORLU İKEN SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NDAN NASIL ÖDEME ALINIR?

Geçici iş göremezlik durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alınabilmesi için yukarıda belirtmiş olduğumuz şartların yanı sıra geriye dönük 90 günlük prim ödemesinin yapılmış olması şartı bulunmaktadır. Ek olarak hastalık, iş kazası, doğum veyahut da meslek hastalığına yakalanmış olan kişi için yetkilendirilmiş doktor veyahut da hastaneler tarafından rapor düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilgili ödemenin yapılması için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sürecinin takibi e- Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

HASTALIK DURUMUNDA İŞÇİYE RAPOR PARASI ÖDENİR Mİ?

Geçici iş göremezlik halleri arasında yer alan hastalık, rapor parasının hesaplanması noktasında birtakım farklılıkların yaşanmasına sebep olmaktadır. Kişi hastalığa bağlı olarak çalışmaması halinde hastalığının ilk iki gününde kurumdan herhangi bir ödeme alamamaktadır. 2 günü aşan hastalıklar için ise 2 gün harici süre için rapor parası ödenmektedir.

RAPORLU İŞÇİNİN SİGORTA PRİMİ ÖDENİR Mİ?

Çalışanın raporlu olması halinde işverenin sigorta primini ödeme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu noktada belirtmek gerekir ki işverenin işçinin ücretini yatırması halinde sigorta primlerini de ödemesi gerekmektedir.

RAPORLU İŞÇİNİN RAPOR SÜRESİ EMEKLİLİK SÜRESİNE EKLENİR Mİ?

İşçinin herhangi bir sebepten ötürü raporlu olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ‘istirahat’ kodu ile bildirimi yapılmaktadır. Bu günler emeklilik hesabına dahil edilmemektedir. Ancak işverenin işçiye raporlu olduğu günler için de ücret ödemesi halinde prim günlerini de ödemesi zorunlu tutulduğu için bu durumda emeklilik hesabına raporlu günler de dahil edilmektedir.