Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal bir devlet olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan yükümlülükler, devletin birçok kurumu arasında paylaşılmıştır. Bakanlıkların bünyesinde hizmet veren pek çok kurum, milyonlarca vatandaşa ayni ve nakdi olarak yardımlarda bulunmaktadır. Bu kapsamda her ne kadar birçok kişi tarafından yalnızca sigortalılık ve emeklilik işlemlerini yürüttüğü düşünülse de Sosyal Güvenlik Kurumu da birçok başlık altında yardım modeli geliştirmiş ve o modelleri vatandaşların başvurularına açmıştır.

Bakan Işıkhan’a Bağ-Kur’lulara verilen 7200 sözü hatırlatıldı! Bakan Işıkhan’a Bağ-Kur’lulara verilen 7200 sözü hatırlatıldı!

Sosyal Güvenlik Kurumu, hayatının bir noktasında sigortalı olarak çalışmış olan kişilere belirli şartlar çerçevesinde emeklilik hakkı tanımaktadır. Yanı sıra sigortalı kişilerin ve yakınlarının sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmasını da sağlayan kamu kurumu, ayrıca farklı başlıklar altında da sigortalılara ve onların ailelerine yardımlarda bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortalıları ve ailelerini kapsayan hizmetlerinin başında ölüm yardımının geldiği bilinmektedir. Peki, ölüm yardımı tam olarak nedir? Ölüm yardımı kimlere, hangi şartlarda verilir? Ölüm yardımı başvurusu nasıl yapılır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖLÜM YARDIMI NEDİR?

Cenaze ödeneği’ olarak da bilinen ölüm yardımı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kontrolünde olan bir ödeme hizmetidir. Ölüm yardımı, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan tarife üzerinden hayatını kaybetmiş olan kişinin ailesine yapılır.

ÖLÜM YARDIMI ÖDEME SÜRESİ NE KADAR?

Birçok kişi ölüm yardımının düzenli bir nakit programı olduğunu düşünse de işin aslı öyle değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu yardımdan yararlanmaya hak kazanmış olan kişilere vefat durumunun ardından bir kereliğe mahsus olacak şekilde ödeme gerçekleştirir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖLÜM YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilen ölüm yardımı için bazı başvuru şartları belirlenmiştir.

Ölüm yardımı sigortalı kişinin iş kazası veyahut da bir meslek hastalığı neticesinde vefat etmiş olması halinde aileye ödenebilir. Yanı sıra sürekli; iş göremezlik geliri, yaşlılık veya malullük aylığı alırken ya da kendisi için en az 360 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmişken ölen sigortalının hak sahiplerine yine ölüm yardımı yapılır.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖLÜM YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Ölüm yardımı sırası ile kişinin eşine, yoksa çocuklarına, çocukları yoksa anne babasına onlar da yoksa kardeşlerine ödenir. Bu kişilerin dışında cenazenin gerçek veyahut da tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi halinde masraflar ilgili kişilere ödenir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖLÜM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ölüm yardımı desteğinden yararlanmak isteyen hak sahiplerinin Gelir/ Aylık/ Ödenek Talep Belgesi ile birlikte kuruma başvuru yapmaları gerekmektedir. Ayrıca ilgili kişilerin talepleri doğrultusunda yazılı bir dilekçe de hazırlamaları istenmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖLÜM YARDIMI NE KADAR? 2024

Lısd

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilen ölüm yardımı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından bildirilen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmaktadır. Her sene ilgili oran doğrultusunda güncellenen ölüm yardımı tutarı, son olarak 2024 yılının başında güncellenmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2024 yılının ilk 6 ayı TÜFE doğrultusunda hesaplamış olduğu ölüm yardımı miktarı 3 bin 385 TL olarak kayıtlara geçmiştir. Hak sahipleri, sigortalı yakınlarının vefat günlerini takiben 5 yıl içerisinde ölüm yardımı almak üzere başvuruda bulunabilmektelerdir.