Emekli maaş hesabında yapılacak değişiklikle ilgili Çalışma Bakanlığının kafası çok karışık! Emekli maaş hesabında yapılacak değişiklikle ilgili Çalışma Bakanlığının kafası çok karışık!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş ve hayata geçirilmiş olan sosyal yardım modelleri, son dönemlerde arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktalardır. Mevcut ekonomik şartlara karşı mücadele edemeyecek durumda olan pek çok kişi, bakanlığın güncel yardım modellerini yakından takip etmektedir. Bu kapsamda özellikle Şartlı Sağlık Yardımı’na yönelik bir hayli sorgulama yapıldığı görülmüştür.

Şartlı Sağlık Yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen yardım modellerinden biridir. Bu yardım modeli kapsamında sosyal güvencesi olmayan kişilere belirli şartlar çerçevesinde düzenli olarak ödeme yapılmaktadır. Peki, Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu nasıl yapılır? Şartlı Sağlık Yardımı 2024 ücreti ne kadar? İşte ayrıntılar…

Şartlı Sağlık Yardımı

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI NEDİR?

Şartlı Sağlık Yardımı, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında yürütülen bir yardım modeli olarak tanımlanabilir. Programın amacı, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahiplerine çeşitli alanlarda maddi olarak desteklemektir.

Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında; ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarına ise hamilelik süreleri boyunca sağlık kontrollerine gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları amacı ile destek verilmektedir.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI NE KADAR OLDU? 2024

Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere ödenen ücretler, her sene belirli parametreler çerçevesinde değişmektedir. Son olarak 2024 yılının başı itibari ile değişen ödeme ücretleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • 0- 6 yaş çocukların sağlık kontrolleri için: Çocuk başına aylık 100 TL (en fazla 72 ay)
  • Hamile kadınların kontrolleri için: Aylık 200 TL (hamilelik boyunca)
  • Lohusa kadınların doktor kontrolleri için: Aylık 300 TL (en fazla 2 ay)
  • Hastanede doğum yapan kadınlar için: 500 TL (tek seferlik)

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Şartlı Sağlık Yardımı modeli kapsamında aranılan başvuru şartları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi kaynaklarından elde edilen bilgiye göre bu yardım modeli için aranan tek başvuru şartı kişinin 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olarak değerlendirilmesidir.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen Şartlı Sağlık Yardımı’ndan yararlanmak isteyen ihtiyaç sahibi ailelerin yardıma yönelik başvuru oluşturmaları gerekmektedir. Söz konusu başvurular ailenin ikamet ettiği il veyahut da ilçede hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına iletilmelidir.

Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu esnasında ibraz edilmesi gereken evraklar şu şekildedir:

  • Başvuru formu: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından veyahut da elektronik ortamda temin edilebilir. Formun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Söz konusu form aracılığı ile; aile bireylerinin kimlik bilgileri, gelir- gider durumu, sağlık durumu ve sosyal güvence durumu gibi birçok bilgiye ulaşılır.
  • İkamet belgesi: Nüfus müdürlüklerinden veyahut da e- Devlet üzerinden temin edilebilir.

Şartlı Sağlık Yardımı başvuru formu ve ikamet belgesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yardım başvurusunda bulunan kişiler hızlı bir şekilde değerlendirmeye alınır. Değerlendirme neticesinde yardımdan yararlanmaya hak kazananlar için süreç resmen başlatılır.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILIR?

Şartlı Sağlık Yardımı ödemeleri, başvurunun olumlu sonuçlanmasının ardından hesaplara aktarılmaya başlanır. Yardım tutarları her ay için hesaplanır ancak 2 ayda bir olacak şekilde ihtiyaç sahibine ulaştırılır. Ödemeler, PTT aracılığı ile annenin adına açılmış olan hesaba yatırılır.