Yıllarını çalışma hayatına adamış olan birçok kişinin en büyük hayali yüksek maaşlar karşılığında emekli olabilmektir. Ülkemizde emeklilik işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmektedir.

Emekliliğe giden yolda maaşı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Kişinin çalışma hayatı boyunca hizmet sunduğu işyerlerinin vasıfları, kişinin maaşını doğrudan etkilemektedir. Bu kapsamda son dönemlerde birçok kişinin sıklık ile sorguladıkları başlıkların başında da ‘SGK Bağ- KUR hizmet birleştirme’ başlığı gelmektedir. Peki, SGK hizmet birleştirmesi nedir, nasıl yapılır, avantajları nelerdir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Isdc

EMEKLİLİK SÜRECİ NASIL YÖNETİLİYOR?

Normal şartlarda kişinin emekli olabilmesi için prim gün sayısı, yaş ve çalışma yılı gibi temel şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Aylığı ödeyecek olan kurumun belirlenmesinde ise son 7 yıllık fili hizmet süresi esas alınmaktadır. Bu sürede kişinin hem SSK hem de Bağ- KUR kapsamında prim ödemesi gerçekleşmiş ise en çok prim ödenen statü baz alınır ve kişi o statü çerçevesinde emekli edilir.

SGK HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NASIL YAPILIR?

4B kapsamındaki sigortalıların ihya işlemi nasıl yapılır? 4B kapsamındaki sigortalıların ihya işlemi nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen hizmet birleştirme işlemleri kapsamında farklı sigorta kollarında çalışan kişilerin toplam çalışma süreleri birleştirilir. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- KUR hizmetlerinin birleştirilmesi talebi e- Devlet sistemi üzerinden online olarak oluşturulabilir. Hizmet süreleri kişinin hizmet dökümü kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri tarafından incelenir ve sonuç olarak da yapılan yazışmalar neticesinde hizmetlerin birleştirilmesi sağlanır.

BAĞ- KUR HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Hizmet birleştirmesi talebinin, farklı sigorta kollarında çalışanların emeklilik dönemlerinde herhangi bir sorun ile karşılaşmamaları adına emeklilik başvurusundan önce oluşturulması gerekmektedir. Kişi emekli olmadan 1 yıl veyahut da 6 ay öncesine kadar SGK hizmet birleştirmesi talebinde bulunmalıdır. Hali hazırda emekli maaşı alan kişiler için ise hizmet birleştirmesi talebinin oluşturulması söz konusu değildir.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ ZORUNLU MU?

Çalışma hayatı boyunca farklı statülerde hizmet vermiş olan kişinin hizmet birleştirmesi başvurusu yapmasının zorunlu olup olmadığı merak edilmektedir. Yasal düzenlemelere göre böyle bir zorunluluk kimse için bulunmamaktadır. Yargıtay’ın bu konu ile ilgili kesin bir hükmü vardır.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ İLE ERKEN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN MÜ?

Hizmet birleştirme talebi esas olarak erken emekliliği sağlayan bir durum değildir. Ancak bu başlıkta bazı istisnai durumların olduğu da bilinmektedir. Bağ- KUR’lu olan kadınlar emekli olabilmek için 7 bin 200, erkekler ise 9 bin gün prim ödemek zorundalardır. SSK’da ise kadınlar için bu süre 5 bin gün, erkekler için ise 5 bin 975 gündür.

ASKERLİK BORÇLANMASI HİZMET BİRLEŞTİRMESİNİ ETKİLER Mİ?

Prim günleri kapsamında yapılan değerlendirmelerde askerlik borçlanmaları da hesaba dahil edilir. Kişi, askerlikte geçirmiş olduğu günlerin primlerini ödeyerek hizmet birleştirme işlemine katılabilir. Ancak burada askerliğin er veyahut da yedek subay olarak yapılmış olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Askerlik borçlanmasının hizmet birleştirmesini nasıl etkilediği de birçok kişi tarafından merak edilen bir diğer başlıktır. Askerlikte geçen süreye ve dolayısı ile de borçlanılan prim gününe bağlı olarak değişiklik gösteren bu durum, kişinin lehinedir. Askerlik dönemindeki prim miktarı, o dönemin brüt asgari ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Kişi, askerlik borçlanması için bağlı bulunduğu SGK İl/ İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedir.