Sigortalı olarak çalışan milyonlara kişiye çok çeşitli alanlarda bazı ayrıcalıklar tanımlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanların yakınlarına da ilgili haklardan yararlanma imkanı sunmaktadır. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışanların eşlerine ve çocuklarına sağladığı sağlık imkanları, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İlgili haklar çalışan kişinin bağlı bulunduğu sigorta türüne göre değişiklik göstermektedir.

4A (SSK), 4B (Bağ- KUR) ve 4C (Emekli Sandığı) olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde 3 farklı sigorta türü bulunmaktadır. İlgili sigorta türleri kapsamında sigortalı olunan süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu sağlık haklarından yararlanmak mümkündür. Peki, çalışanın eşinin ve çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için hangi şartları sağlamaları gerekir? İşte konuya dair merak edilenler…

Hükümet emekli maaşındaki düzenlemeden vazgeçti! Kalifiyeli işçiler mecburen emekli olmaya itiliyor! Hükümet emekli maaşındaki düzenlemeden vazgeçti! Kalifiyeli işçiler mecburen emekli olmaya itiliyor!

Sgk Es Cocuk Saglik Haklari 2

SİGORTALILARIN EŞLERİ VE ÇOCUKLARI SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİR Mİ?

Ülkemizde ‘kamu hizmeti’ başlığı altında değerlendirilen sağlık, belirli şartları sağlayan tüm vatandaşları kapsamaktadır. İlgili vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir biçimde yararlanabilmektelerdir.

Sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmak isteyen kişilerin sağlamaları gereken ilk şart sigortalı olmalarıdır. Yani SSK, Bağ- KUR veyahut da Emekli Sandığı bünyesinde prim ödemesi olan kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektelerdir.

Çalışma hayatı boyunca ve sonrasında emeklilik döneminde geçerli olan ücretsiz sağlık hizmetleri hakkı kişinin yalnızca kendisi için değil aynı zamanda kanunlar çerçevesinde bakmak ile yükümlü olduğu kişiler için de geçerlidir. Eşlerin ve çocukların bakımları da sigortalı kişinin sorumluluğunda olduğu için bu kişiler de sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektelerdir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI OLANLARIN EŞLERİ VE ÇOCUKLARI SAĞLIKTAN NASIL YARARLANABİLİR?

Sağlık hizmetine başvuruda bulunan kişilerin başvurudan önceki son 1 yıl içerisinde toplamda 30 günlük Genel Sağlık Sigortası prim ödemelerinin bulunması halinde sağlık hizmetleri ücretsiz bir şekilde kişiye tanımlanır. Bu durum, Genel Sağlık Sigortası bulunan kişilerin eşleri ve çocukları için de geçerlidir. İlgili prim şartını sağlayan Genel Sağlık Sigortası mensuplarının eşleri ve çocukları için ücretsiz sağlık hizmeti adına ek bir başvuru yapmalarına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Genel Sağlık Sigortası’nın sona ermesini takiben 10 gün içerisinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmaya devam edilir. Ancak 10 günün ardından sağlık hizmetleri karşılığında ücret talep edilir.

BAĞKUR’LULARIN EŞLERİ VE ÇOCUKLARI SAĞLIKTAN YARARLANABİLİRLER Mİ?

Kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışan kişiler Bağ- KUR bünyesinde prim ödemelerini gerçekleştirirler. Bu kişilerin gelir testi neticesinde bakmak ile yükümlü oldukları kişiler de sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir biçimde yararlanabilmektelerdir. Burada tek şart 30 günlük prim ödemesinin yapılmış olmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu şartı sağlayan ve 60 günden fazla prim ve prime ilişkin hiçbir borcu bulunmayan kişilere hizmetlerden yararlanma hakkı sunar.

EŞLERİN VE ÇOCUKLARIN SAĞLIKTAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı olan kişilerin eşlerinin ve çocuklarının sağlıktan ücretsiz bir şekilde yararlanabilmeleri için ek bir şart öne sürmemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu SSK’lıların yani 4A türünde primde ödemesi gerçekleştirenlerin 30 günlük sağlık primlerinin tamamlanması ile birlikte; eşlerine, bekar ve çalışmayan kızlarına, belli bir yaşa erişmemiş bekar ve işsiz erkek çocuklarına sağlıktan ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkı sunmaktadır. Bu hakta kız çocukları için herhangi bir yaş şartı aranmazken erkek çocukları için lise çağında iseler 20 yaş, üniversite çağında iseler 25 yaş sınırı bulunmaktadır.