Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesi, sağlık sorunları yaşayan ve buna bağlı olarak da ilaca ya da tıbbi cihaza ihtiyaç duyan kişiler tarafından yakından takip edilmektedir. Son dönemlerde bu kategori altında en çok sorgulanan ilaçlar arasında Vagifem olduğu bilinmektedir.
Vagifem, kadınları ilgilendiren bir ilaçtır. Peki, Vagifem nasıl kullanılır? SGK’nın Vagifem desteği var mı? İşte konuya dair ayrıntılar…
VAGIFEM’İN ETKİN MADDESİ NEDİR?
Vagifem, 10 mcg film kaplı vajinal bir tablettir ve vajina içine uygulanır. İlacın etkin maddesi östradiol 10 mikrogramdır. Yardımcı maddelerin ise; laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilir), hipromelloz, magnezyum stearat ve mısır nişastası olduğu bilinmektedir.
VAGIFEM NEDİR VE NİÇİN KULLANILIR?
Vagifem tabletlerin bir yüzünde ‘NOVO 278’ yazmaktadır. Dişi cinsiyet hormonlarından olan östradiol içeren Vagifem, Hormon Replasman Tedavisi’nde yani yerine koyma tedavisinde kullanılan Vagifem, menopoz sonrası kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak vajinada meydana gelen tahriş ve kuruluk belirtilerini gidermekte etkilidir.
‘Vajinal atrofi’ olarak bilinen durumun tedavisinde kullanılan Vagifem, doktorlar tarafından reçete edilmelidir. Östrojen düzeyinde saptanan düşüşten ötürü meydana gelen vajinal atrofinin tedavisinde kullanılan Vagifem, kadınların yumurtalıklarında normal olarak üretilen östrojenin yerine geçer. Vajina bölgesine yerleştirilen bu ilaç, ihtiyaç halinde salınarak bölgede hissedilen rahatsızlığı giderir.
VAGIFEM KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Vagifem kullanımı bazı kişiler için tehlikeli olabilir. Bu neden ile bu ilacın belirli gruplar tarafından kesinlikle kullanılmaması gerektiği bildirilmiştir.
Vagifem kullanmamaları gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- İlacın etkin maddesine ve yardımcı maddelerine alerjisi olanlar,
- Meme kanseri olanlar ya da meme kanseri şüphesi taşıyanlar,
- Rahim içi dokusu aşırı kalınlaşmış olanlar,
- Kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar,
- Karaciğer hastası olanlar,
- Aileden geçen kalıtımsal bir kan rahatsızlığı olanlar.
- Vagifem kullanımı noktasında dikkatli olması gereken gruplar şu şekilde sıralanabilir:
- Astım hastaları
- Şeker hastaları
- Safra kesesinde taş olanlar
- Epilepsi hastaları,
- Yüksek tansiyon hastaları,
- Migren hastaları,
- Aile öyküsünde meme kanseri olanlar.
Yukarıda sıralamış olduğumuz rahatsızlıklardan birine veyahut da birkaçına karşı mücadele eden kişilerin Vagifem kullanmadan önce durumları ile ilgili olarak hekimlerini bilgilendirmeleri gerekmektedir.
VAGIFEM NASIL KULLANILIR?
Vagifem kullanımı tıpkı diğer ilaçlarda olduğu gibi hekim kontrolü altında olmalıdır. İlacın uygulanış biçimi ve dozu hekim tarafından belirlenmelidir.
Vagifem genel olarak tedavinin ilk iki haftası boyunca her gün kullanılır. Sonrasında ise doz haftada ikiye düşürülür. Dozlar arasında mutlaka 3- 4 günlük bir aranın bulunması gerekir. Kişinin durumuna bağlı olarak doz artırılıp azaltılabilir.
Vagifem vajinal bir tablettir ve kutuda tabletin yerleştirildiği mavi, plastik bir yerleştirici bulunmaktadır. Tablet bu aplikatör aracılığı ile vajina içerisine bırakılır.
VAGIFEM SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU*
Vagifem hakkında en çok merak edilen konulardan biri de ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı ile ilgilidir. Vajinasında tahriş ya da kuruluk tespit edilen ve bu durumdan da rahatsızlık duyan birçok kadın, bu ilacı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteği ile satın alıp alamayacağını merak etmektedir.
Öncelikle her ilaçta olduğu gibi Vagifem kullanımında da hekim tavsiyesi son derece önemlidir. Kadın hastalıkları uzmanlarına görünen kadınların bu ilacı kullanabilmeleri için hekimin ilgili ilacı reçete etmiş olması gerekmektedir. Söz konusu reçetenin eczanelere teslim edilmesi neticesinde sigortalı kişiye SGK tarafından destek verilmektedir. Yani Vagifem Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesinde bulunmaktadır.