Hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde toplumun dezavantajlı grupları arasında değerlendirilen engelli bireyler için çok çeşitli ayrıcalıklar söz konusudur.

Ulaşım başta olmak üzre pek çok alanda birçok hakka sahip olan engelliler, sosyal yardımlardan da yararlanabilmektelerdir. Peki, yurt dışında düzenlenen bir engelli kartı bulunan kişi, Türkiye’de de engelliler için düzenlenen yardım modellerinden yararlanabilir mi? İşte ayrıntılar…

Yurtdisi Engelli Raporu 2

YURT DIŞINDAN ALINAN ENGELLİ RAPORU TÜRKİYE’DE GEÇERLİ OLUR MU?

Yurt dışında ikamet eden ve o ülkenin ilgili kurumları tarafından düzenlenen engelli raporuna sahip olan birçok kişi, ilgili belgenin Türkiye’de de geçerli olup olmadığını merak etmektedir. Söz konusu konuya dair arama motorları üzerinden sık sık sorgulamalar yapılmaktadır.

Yurt dışında hizmet veren bir sağlık kurumundan adına engelli raporu düzenlenmiş olan kimse ilgili raporu ve engelli katını ‘apostil’ işleminin tamamlanması halinde ülkemizde de kullanılabilmektedir. Apostil, bir belgenin geçerliliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede de yasal olarak geçerli olmasını sağlayan resmi bir işlemdir.

YURT DIŞINDAN ALINAN ENGELLİ RAPORU TÜRKİYE’DE NASIL GEÇERLİ OLUR?

Yurt dışından alınan engelli raporunun Türkiye’de geçerli olabilmesi için apostil işleminin tamamlanması gerekir. Söz konusu işlem için iki farklı yöntem bulunmaktadır. O yöntemler ve içerikleri şu şekilde özetlenebilir:

Ev kadınlarına erken emeklilik müjdesi! Ev kadınlarına erken emeklilik müjdesi!
  • Birinci yöntem: Engelli kişi ikamet ettiği ülkedeki T.C. Başkonsolosluğuna giderek kartın tanımlanma işlemini gerçekleştirebilir. Yetkililer ilgili rapor için onay belgesi düzenleyerek kişiye teslim eder. Böylelikle söz konusu rapor, Türkiye’de de geçerlilik kazanır.
  • İkinci yöntem: İlgili engelli raporu tercüme ettirildikten sonra notere tasdik ettirilir. Ardından ise bölgeye göre kaymakamlıklara veyahut da valiliklere apostil için başvuru yapılır. Apostil işleminin tamamlanmasının ardından Türkiye Sosyal Hizmetler Kurumu’na gidilmesi gerekir.

YURT DIŞI ENGELLİ RAPORUNA SAHİP OLAN KİŞİNİN TÜRKİYE’DE NE GİBİ HAKLARI VARDIR?

Yurt dışından engelli raporu almış olan kişinin adına düzenlenmiş olan engelli kartı, kişinin ülkemizde de birtakım haklara sahip olmasına aracılık eder. Türkiye’deki engelli bireylere tanımlanan hakkalar, o kişilere de tanınır.

Yurt dışından engelli raporu alan kişilerin ülkemizdeki hakları şu şekilde sıralanabilir:

  • Şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz bir şekilde yararlanma,
  • Hem şehir içi hem de şehirlerarası demiryolu taşımacılığı hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanma,
  • Türk Hava Yılları bünyesinde düzenlenecek olan yurtiçi uçak biletlerini yüzde 25 indirimli satın alma,
  • BTK tarafından verilmiş olan karar kapsamında internet ve telefon faturalarını yüzde 25 indirimli ödeme,
  • Devlet bünyesinde düzenlenen tiyatro, bale ve opera gibi gösterilere ücretsiz olarak katılım sağlama,
  • Müze ve ören yerlerinde giriş ücreti ödememe,
  • Sinema biletlerine yüzde 50 indirimli alma,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının engelli vatandaşlara sağladıkları desteklerden yararlanma.

ENGELLİ RAPORUNUN TÜRKİYE’DE DE DÜZENLENMESİNE GEREK VAR MI?

Yurt dışında ismine engelli raporu düzenlenen kişinin ülkemizde de belirli haklardan yararlanabilmesi için bir kez daha sağlık raporuna başvuruda bulunmak zorunda olup olmadığı merak edilmektedir.

Mevcut düzenlemelere göre sağlık raporları, dünyanın dört bir yanında kabul gören resmi bir evraktır. Engelli kişi adına düzenlenen sağlık raporuna istinaden engelli kimlik kartına başvurduysa ülkemizde yeniden bir sağlık raporunun düzenlenmesine gerek yoktur. Ancak kişinin yalnızca engelli raporu bulunuyor ancak kimlik kartı bulunmuyor ise bu durumda kurumlar yeniden sağlık raporunun düzenlenmesini isteyebilir.