Sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanılmasını sağlayan Genel Sağlık Sigortası, milyonları kapsayan bir sistemdir. Bu sistem dahilinde yapılan prim ödemeleri sayesinde kişiler, birçok sağlık kurumundan ücret ödemesi olmaksızın hizmet alabilmektelerdir.

Genel Sağlık Sigortası ödemeleri, belirli istisnai durumlar haricinde zorunludur. Yurtdışında yaşayan kişiler de bu istisnai durumlar dahilinde değerlendirilirler. Ancak yurtdışında yaşayan kişilerin mevcut durumlarına dair ilgili kuruma bilgi vermemeleri halinde Genel Sağlık Sigortası borcu oluşur. Peki, bu durumda ne yapılması gerekir? Yurtdışında yaşayan kişilerin Genel Sağlık Sigortası’ndan doğan borçları nasıl silinir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Sfşıv

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Bakan Işıkhan’a Bağ-Kur’lulara verilen 7200 sözü hatırlatıldı! Bakan Işıkhan’a Bağ-Kur’lulara verilen 7200 sözü hatırlatıldı!

Genel Sağlık Sigortası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın iş birliğinde yürütülen bir sistemdir. Bu sistem kapsamında; hastalık veyahut da kaza durumlarında kişinin maddi durumu veyahut da sigortalı olup olmama hali göz önünde bulundurulmaksızın sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanması sağlanılır.

2012 yılından bu yana zorunlu olarak uygulanan Genel Sağlık Sigortası istisnai durumlar haricinde milyonlarca kişiyi kapsayan bir sistemdir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM ÖDEMELERİ KİMLER İÇİN ZORUNLUDUR?

Genel Sağlık Sigortası prim ödemeleri, birçok kesim için zorunlu tutulmuştur. Prim ödemek ile yükümlü olan gruplar şu şekilde sıralanabilir:

Kamu çalışanları, engelli aylığı alanlar, 18 yaşından küçük olup engelli olan kişiler, 65 yaş aylığı alan kişiler, ücretli olarak bir kurumda çalışan kişiler, isteğe bağlı olarak özel sigorta yaptıran kişiler, bağımsız olarak çalışan kişiler, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan kişiler.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI YURTDIŞINDA YAŞAYANLARI KAPSAR MI?

Genel Sağlık Sigortası sisteminin temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanmalarını sağlamaktır. Bu sistem dahilinde ilgili kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay prim ödemesi gerçekleştirir. Dolayısı ile Genel Sağlık Sigortası’nın yurtdışında yaşayanları kapsadığından bahsetmek mümkün değildir. Ancak burada oldukça önemli bir ayrıntı bulunmaktadır.

Eğer kişi Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının dışında yaşadığını nüfusa bildirmez ve ikamet adresi olarak Türkiye’de bir yer göstermeye devam eder ise Genel Sağlık Sigortası sistemine dahil olur. Dolayısı ile de bu kişi ödeme yapmadığı primleri sebebi ile borçlu durumuna düşer.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN KİŞİLERİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI NE OLUR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup yurtdışında yaşayan ancak ikamet adresini değiştirmeyen kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri birikir. Dolayısı ile kişi bir süre sonra Genel Sağlık Sigortası sistemi dahilinde borçlu durumuna düşer.

YURTDIŞINDA YAŞAYANLAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARINI NASIL SİLDİREBİLİR?

Yurtdışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında oluşan prim borçlarını sildirmek için Türkiye’ye gelmelerine gerek yoktur. Bu kişiler ikamet ettikleri ülkelerde hizmet veren konsolosluklara giderek yurtdışına çıktıktan sonraki dönemde oluşan Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının silinmesi için başvuruda bulunabilirler.

Yurtdışında yaşayan kişilerin Genel Sağlık Sigortası’ndan kaynaklanan prim borçlarını sildirebilmeleri için öncelikle yurtdışında yaşadıklarını kanıtlamaları gerekmektedir. İkametgah belgesi ile durumunu kanıtlayan kişiler Türk konsolosluklarına şahsen başvuru yapmalılardır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yurtdışında yaşadığını kanıtlayan kişilerin Türk konsolosluklarına yapmış oldukları Genel Sağlık Sigortası prim borcu sildirme başvurularını değerlendirmeye alır ve yurtdışına taşındıktan sonraki döneme ait borçları iptal eder. Ancak kişinin yurtdışına yerleşmeden önce bir prim borcu olduğu tespit edilmiş ise kişi o borcu ödemek ile yükümlüdür.