4B kapsamındaki sigortalılığın ihya işlemi, daha önce durdurulmuş olan sigortalılık sürelerinin yeniden başlatılması ve bu sürelerin emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmek için değerlendirilmesi anlamına gelir. Bu işlem, genellikle sigortalı veya hak sahibinin talebi üzerine yapılır.

5510 sayılı kanunun 4B kapsamında sigortalı sayılan kendi adına ve hesabına çalışan zorunlu sigortalılar ile tarım sigortalıları primlerini kendileri ödemektedir. 5510 sayılı kanunda yapılan düzenlemeler ile 4B kapsamında sigortalı olmalarına rağmen primlerini düzenli ödemeyenler hakkında yapılan düzenleme ile prim ödemesi bulunanların primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle prim ödemesi bulunmayanların ise tescil tarihi itibariyle sigortalılıkları durdurulmaktadır. Durdurulan sürelerin tamamı için ihya talebinde bulunması halinde tahakkuk eden prim borçlarının ödenmesi şartıyla durdurulan sigortalılık sürelerinin geçerli hali getirilmesi mümkündür. İhya edilecek sürelere ilişkin borç miktarı sigortalıların talepte bulundukları tarihteki cari primi esas kazanç tutarının %32'si oranındaki prim tutarı esas alınarak hesaplanmaktadır. 

Glikoz sensörlerinin SGK kapsamına alınması gündemde! Glikoz sensörlerinin SGK kapsamına alınması gündemde!

İhya tutarını süresi içinde ödeyemediği için ihya işlemi geçersiz duruma düşen sigortalıların yeniden talepte bulunma hakları bulunmaktadır ancak bu durumda ihya tutarı palet tarihindeki cari tutarı hesaplanacağından dolayı borçlanma tutarında farklılık olabilir. İhya talebinde bulunmak için sosyal güvenlik il müdürlüğü sosyal veya sosyal güvenlik merkez müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir.