Bölgesel yatırım ve istihdama bağlı sigorta primi teşviki, belirli bölgelerde yapılacak yatırımlar ve yaratılacak istihdam sayesinde işletmelere sağlanan önemli bir destektir. Bu teşvik, işletmelerin sosyal güvenlik maliyetlerini düşürerek, bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı ve istihdamı artırmayı amaçlar. Teşvikin amacı, gelişmişlik düzeyi düşük bölgelerde yatırımları teşvik ederek bu bölgelerin ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunmak, yeni iş imkanları yaratmak ve bölgedeki işsizliği azaltmaktır.
TEŞVİKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Bölgesel yatırım ve istihdama bağlı sigorta prim teşvikinin yasal dayanağı 5510 sayılı kanunun ilk 2 maddesidir. Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla, sigortalıları istihdam eden özel sektör işverenleri, söz konusu kararlarda belirtilen sürede, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına veya cumhurbaşkanınca belirlenen illerde işveren hisseleri ile birlikte sigortalı hisselerinin tamamı tutarında teşvikten yararlanabilir.
TEŞVİK SÜRESİ NEDİR? TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?
Bu teşvik uygulaması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgelerinde belirtilen süreler kadar uygulanmaktadır. İlgili teşvikten yararlanma şartları; Teşvik belgesinin alınmış olması, teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılmış olması, aylık prim ve hizmet belgesinin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasa süresinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, Türkiye genelinde kuruma borcunun bulunmaması varsa yapılandırılmış taksitlendirilmiş olması ve düzenli ödenmesi, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması, sahte sigorta bildiriminde bulunulmaması, 6183 sayılı kanunun 22 A maddesi uyarınca vadesi geçmiş vergi borcunun bulunmaması şeklinde sıralanabilir.
Teşvikten yararlanılacak tutar ilk 5 bölge için asgari ücret alt sınırı üzerinden 4100 TL 51 kuruş, asgari ücret üst sınırı üzerinden 10 bin 601 TL 33 kuruştur. 6'ncı bölge için ise, asgari ücret alt sınırı üzerinden 6900 TL 86 kuruş asgari ücret üst sınırı üzerinden ise 13401 TL 68 kuruştur.
Bölgesel yatırım ve istihdama bağlı sigorta primi teşviki, işletmeler için önemli bir fırsattır. Bu teşvik sayesinde işletmeler, maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırabilir ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilirler.