Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için uygulanan işsizlik sigortası primi, genel olarak diğer işyerlerinde uygulanan primlere benzer. Ancak, iş sağlığı ve güvenliği açısından daha yüksek risk taşıyan bu işyerlerine yönelik bazı özel düzenlemeler ve teşvikler bulunmaktadır.

SGK'nın 7'nci olağan genel kurulu yapıldı! Yönetim Kurulu'na kimler seçildi? SGK'nın 7'nci olağan genel kurulu yapıldı! Yönetim Kurulu'na kimler seçildi?

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde uygulanan işsizlik sigortası prim teşvikinin yasal dayanağı 4447 sayılı kanunun ek 4 maddesidir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenlik Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp 10'dan fazla çalışanı bulunan ve 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen iş yerlerinde çalışanların, işsizlik sigortası işveren hissesi teşviki olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınmaktadır. 

İlgili teşvikten yararlanma şartları ise; iş yerinin 6331 sayılı kanun kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alması, işverenin Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde her ay toplamda 10'dan fazla çalışanın bulunması, ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazasının meydana gelmemesi, iş yerinin İSG katibe kayıtlı onaylanmış ve devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin verilmesine ilişkin İş Güvenliği Uzmanı ve iş yeri hekimi ya da İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliğine göre bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ile yapılmış bir sözleşmenin bulunması şeklinde sıralanabilir. Teşvikten yararlanılacak tutar asgari ücret alt sınırı üzerinden 200 TL 3 kuruş asgari ücreti üst sınırı üzerinden 1500 TL 19 kuruştur.