Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan tüm bireyler, devletin sorumluluğu altındadır. Dolayısı ile sağlıktan beslenmeye kadar tüm temel haklarda bazı kişiler için devlet hizmetlerinden yararlanma gibi bir durum söz konusudur.

Maddi durumu yerinde olmayan, bakıma muhtaç olan ve kanun kapsamında ‘ihtiyaç sahibi’ olarak değerlendirilen herkes, devletin sosyal yardımlarından yararlanabilmektedir. Bu kapsamda son dönemlerde ücretlerin de artması ile birlikte vatandaşlar tarafından sık sık sorgulanan sosyal yardımlardan birinin de doğal gaz yardımı olduğu bilinmektedir.

Dünyayı sarsan pandemi dönemi itibari ile hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, bugün pandemi kontrol altına alınmış olmasına rağmen etkilerini hissettirmeye devam etmektedir. O dönemlerden bu yana Rusya- Ukrayna savaşı da dahil olmak üzere küresel çapta etkili olan farklı olayların da yaşanması, birçok alanda olduğu gibi doğal gaz tüketimi alanında da ciddi sıkıntıların baş göstermesine yol açmıştır. Ülkemizde ısınma ile ilgili maddi sıkıntılar yaşayan kişiler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘Doğal Gaz Tüketim Desteği’ başlığı altında ödemeler yapılmaktadır.

Bir süredir yürürlükte olan ve son olarak da bu yılın başı itibari ile güncellenen doğal gaz tüketim desteği, milyonlarca kişiyi kapsamaktadır. Peki, doğal gaz tüketim desteğinden kimler yararlanabilir? Doğal gaz tüketim desteği başvuru şartları nelerdir? İşte söz konusu yardım modeline dair tüm merak edilenler…

Isdohc

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ NEDİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi haneler için çok çeşitli kategoriler altında yardım modelleri geliştirmiş ve söz konusu modelleri hayata geçirmiştir. Bu kapsamda bakanlığın sorumluluğunda olan yardım modellerinden biri de Doğal Gaz Tüketim desteğidir.

Doğal Gaz Tüketim Desteği, yaşam alanlarında doğal gaz altyapısı bulunan kişileri kapsayan bir yardım modelidir. Söz konusu yardım modeli dahilinde vatandaşlara düzenli olarak ödeme yapılmaktadır. Ödemeler, doğal gaz faturalarının ödenmesi amacı ile vatandaşların hesaplarına aktarılmaktadır.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak! Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak!

Doğal Gaz Tüketim Desteği, yalnızca belli bir kesimi ilgilendirmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, doğal gaz arzı sağlanan il veya ilçelerde ikamet eden ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ‘ihtiyaç sahibi’ olarak değerlendirilen herkes, Doğal Gaz Tüketim Desteği’nden yararlanabilmektedir. Ayrıca söz konusu kişiler için hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 3’te 1’inden az olma şartı da bulunmaktadır.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Sistemde kayıtlı mesken türünde doğal gaz aboneliği bulunan ve yukarıda açıklamış olduğumuz şartları sağlayan ihtiyaç sahipleri, doğal gaz yardımından yararlanabilmektedir. Doğal Gaz Tüketim Desteği başvuruları e- Devlet sistemi üzerinden yapılabildiği gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile de yapılabilmektedir. Şahsen yapılacak olan başvurularda ilgili birime kimlik belgesinin ve isme düzenlenmiş olan doğal gaz faturasının (ön ödemeli sayaç kartının ibraz edilmesi gerekmektedir.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ NE KADAR? 2024

Doğal Gaz Tüketim Desteği her sene yetkililerin uygun gördükleri oranda zamlanmaktadır. Bu kapsamda söz konusu yardım modeline yönelik son güncelleme 2024 yılının başında yapılmıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi web sitesinden alınan bilgilere göre 2024 yılı doğal gaz yardımı alt sınırı bin 500 TL, üst sınırı ise 3 bin TL’dir. Aylık 188 TL ila 438 TL’lik ödemelere karşılık gelen yardımlar, her ay için hesaplanıp 2 ayda bir olacak şekilde kişinin PTT hesabına yatırılmaktadır.