Vatandaşların yararına geliştirilmiş olan uygulamalar ve diğer projeler, birçok kişi tarafından yakından takip edilmektedir. Devletin imkanlarından yararlanmak isteyen pek çok kişi, ilgili sistemler dahilinde belirlenmiş olan şartları sürekli olarak araştırırlar. Bu kapsamda arama motorlarında en çok sorgulanan sistemlerden birinin de Genel Sağlık Sigortası olduğu bilinmektedir.
Genel Sağlık Sigortası bir süre önce yürürlüğe girmiş ve bazı kesimler için zorunlu kılınmıştır. O kesimlerin dışında kalanların Genel Sağlık Sigortası primleri ise devlet tarafından karşılanmaktadır. Peki, Genel Sağlık Sigortası tam olarak nedir, ne işe yarar? Genel Sağlık Sigortası başvuru şartları neler? İşte konuya dair ayrıntılar…
GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?
Genel Sağlık Sigortası kısaca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu sistem sigortasız vatandaşları da kapsayan, geniş çaplı hizmetlerden oluşur.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tarafından kurulan Genel Sağlık Sigortası sistemi, sigortası olmayan, sağlık sigortası bulunmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlamaktadır. Bu sistemde sigortalı olarak çalışan kişilerin prim ödemeleri işverenleri tarafından, çalışmayan kişilerin primleri ise kendileri tarafından ödenmelidir.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI SİSTEMİNE KATILMAK ZORUNLU MU?
Ülke sınırları içerisinde yaşayan tüm vatandaşların sorumlulukları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ndedir. Bu neden ile sorumlulukların en iyi şekilde yerine getirilebilmesi amacı ile sağlık alanı için Genel Sağlık Sigortası sistemi kurulmuştur. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bu sisteme, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının katılım sağlamaları gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortası’nın 18 yaşın üzerinde olan bireyler için gerekli olduğu düşünülse de aslında bu sistem 18 yaşın altında olanları da kapsamaktadır. Ancak çocuklar ebeveynlerinin sigortalarından yararlanabildikleri için onlar için ayrıca bir prim ödemesinin yapılmasına gerek yoktur. Ebeveyne kayıtlı olmayan çocukların primleri ise devlet tarafından karşılanmaktadır.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Genel Sağlık Sigortası ile ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri de söz konusu sisteme nasıl dahil olunabileceği ile ilgilidir.
Sigortalı çalışanların Genel Sağlık Sigortası primleri işverenleri tarafından yatırılmaktadır. Çalışmayan kişilerin prim ödemeleri ise kendi sorumluluklarındadır. Bu kapsamda Genel Sağlık Sigortası başvurusunun yapılması gerekir. Başvurular Sosyal Hizmetler veyahut da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma’nın ilgili birimlerine yapılmalıdır.
Genel Sağlık Sigortası başvuru sürecinin başında muhtarlıktan GSS başvuru formu alınmalı ve ilgili form eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Ardından ise form, kimlik fotokopisi, gelir testi sonucu, aylık geliri gösteren belge, engelliler için kimlik kartı, mal varlığını gösteren mülkiyet belgesi ve ikametgah belgesi ile birlikte vergi dairesine gidilmelidir. Vergi dairesinde form onayı yapılacaktır. Tüm evraklar tamamlandıktan sonra kaymakamlığa teslim edilmelilerdir.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI KİMLERİ KAPSAR?
Genel Sağlık Sigortası mal varlığı, yaşı, cinsiyeti ne olur ise olsun herkesi ilgilendiren ve sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemin kapsamında yer alan bazı gruplar ise şu şekilde kayda geçmiştir:
- İsteğe bağlı olarak sigortalı çalışan kişiler,
- 65 yaş maaşı alan yaşlılar,
- 18 yaşından küçük olan engelli çocuklar ve engelli maaşı alan kişiler,
- Bağımsız, ücretli veyahut da maaş karşılığında çalışan kişiler,
- Şeref maaşı alan kişiler,
- Terörle Mücadele Kanunu kapsamında maaş alan kişiler,
- Stajyer avukat olarak görev yapan kişiler,
- Emekliler ve bakımlarından sorumlu oldukları kişiler,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı ve aylık geliri olan kişiler,
- Dul/ yetim maaşı alan kişiler,
- Kısa çalışma ödeneği alan kişiler,
- İşsizlik maaşı alan kişiler.