Sağlık sorunları sebebi ile çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurulan kişiler için uygun görülmesi halinde hekimler tarafından reçeteler düzenlenir. Söz konusu reçetelerde bulunan ilaçlar veyahut da tıbbi cihazlar, sigortalılar için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Ancak kamu kurumunun ödeme listesinde yer almayan ilaçlar ve tıbbi cihazlar için hastadan sigortalı olup olmasına bakılmaksızın ücret alınır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesi birçok kişi tarafından arama motorları üzerinden sık sık sorgulanır. Bu kapsamda son dönemlerde SGK’nın ödeme listesinde olup olmadığı merak edilen ilaçların başında da Dulcolax’ın geldiği bilinmektedir. Peki, Dulcolax nedir, ne işe yarar? Dulcolax SGK tarafından karşılanır mı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Dulcolax Sgk 2

SGK Yönetim Kurulu alacakların tahsilinde neden sessiz? SGK Yönetim Kurulu alacakların tahsilinde neden sessiz?

DULCOLAX NEDİR, NE İŞE YARAR?

Sindirim sistemi ve metabolizma hastalıklarının tedavi aşamalarında kullanılan Dulcolax, hekimler arafından reçete edilmektedir. Yumuşak jelatin kapsül formunda olan Dulcolax, kabızlık sorununun tedavi edilmesinde de aktif olarak rol oynamaktadır.

Düzenli kullanım gerektiren Dulcolax, şişkinlik ve ağrı gibi sıkıntıların belirtilerini hafifletme noktasında da son derece başarılıdır.

DULCOLAX’IN ÖZELLİKLERİ

Yumuşak jelatin kapsül formunda olan Dulcolax, 50 adet olacak şekilde cam şişelerde satılmaktadır. İlacın etkin maddesi sodyum pikosülfattır. Bu madde sayesinde ilaç, ‘triarilmetan’ başlıklı ilaç grubuna dahil olmuştur.

Dulcolax’ın etkin maddesi olan sodyum pikosülfat, lokal etkili ve yumuşatıcı etkisi bulunan bir maddedir. Ek olarak bu maddenin yalnızca bağırsaklar üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Belirgin bir emilim durumu bulunmayan sodyum pikosülfat sayesinde bağırsak hareketleri artar, dışkı yumuşar ve dolayısı ile de dışkılama uyarısı çok daha kısa sürede meydana gelir.

DULCOLAX NASIL KULLANILIR?

Uzman hekimlerin kontrolünde kullanılması gereken Dulcolax için ayrıca eczacılara da danışılabilir. Ancak her hastanın semptomları farklı olduğu için ilaç kullanım dozlarında da değişiklik gözlenebilir. Bu neden ile ‘Nasıl kullanacağım?’ diye soran birinin kendi hekimine danışması daha doğru olacaktır.

Hekim tarafından aksi belirtilmediği müddetçe Dulcolax’ın kullanımı şu şekilde olmalıdır:

  • 10 yaş üzeri çocuklarda ve yetişkinlerde 2 ila 4 kapsül (5- 10 mg)
  • 4- 10 yaş aralığında olan çocuklar için 1 ila 2 kapsül (2,5- 5 mg)
  • 4 yaşın altında olan çocuklarda kilo başına 250 mikrogram baz

Yukarıda gruplara göre kullanım dozları belirtilmiş olan Dulcolax’ın gece saatlerinde ve bol su ile alınması tavsiye edilmektedir. Bu, kişinin sabah saatlerinde dışkılamasını sağlayacaktır.

DULCOLAX HANGİ DURUMLARDA KULLANILMAMALIDIR?

Dulcolax kabızlık sorununa karşı başarılı bir ilaç olarak görülse de bazı durumlarda kesinlik ile kullanılmamalıdır. Dulcolax’ın kullanılmaması gereken temel durumlar genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Bağırsak düğümlenmesi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
  • 4 yaşın altında olan çocuklarda doktor tavsiyesi şarttır. Aksi bir durumda o yaş grubu için kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Bağırsak tıkanıklığı durumunda kullanılmamalıdır.
  • Kusma ve bulantı gibi semptomların gözlenmesi halinde Dulcolax kullanılmamalıdır.
  • Vücudun aşırı su kaybetmesi halinde Dulcolax kullanılmamalıdır.
  • Mide iltihabı veyahut da bağırsak iltihabı durumlarında kullanılmamalıdır.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DULCOLAX’I KARŞILIYOR MU?

Dulcolax ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de bu ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesinde yer alıp almadığı ile ilgilidir.

2024 ödeme listesine göre Dulcolax, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır. Ancak yine de reçete ile alınması gereken bu ilaç, sigortalı kişiler tarafından dahi ücret karşılığında talep edilmelidir.