Türkiye'de yaklaşık 30.000 Tip 1 diyabetli çocuk bulunuyor. Bu çocukların büyük bir kısmı, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bu sensörlere erişimde ciddi zorluklar yaşıyor. Bu anlamda sensörlerin devlet desteğiyle sağlanması, hastaların ilaca ulaşımı ve kalıcı organ hasarlarının önlenmesi açısından oldukça yararlı olacak... Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı'na sundu. Şahin, söz konusu sensöre ulaşamayan vatandaşların ilaca ulaşımı noktasında herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı, buna uygun teşvik programının Bakanlığın gündeminde olup olmadığını sordu.

Glikoz sensörlerinin SGK kapsammda karşılanması, toplumsal sağlık açısından oldukça önem arz ettiğini belirten Şahin, Bakan Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması üzerine sorularını şöyle sordu:

1. Tip 1 diyabetli çocuklar için glikoz sensörlerinin önemi hakkında Bakanlığımzm görüşü nedir? Bu cihazların kullanılmasının diyabet yönetimine olan katkılan konusunda bir farkındalık çalışması yapılmakta mıdır?

2. Glikoz sensörlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamasının gerekçeleri nelerdir? Bu kararın, uzun vadede sağlık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri konusunda Bakanlığınızın bir değerlendirmesi mevcut mudur?

SGK e-Tebligat uygulaması nedir? SGK e-Tebligat uygulaması nedir?

3. Türkiye genelinde yaklaşık 30.000 Tip 1 diyabetli çocuk bulunduğu ifade edilmektedir. Bu çocuklann kaçı glikoz sensörü kullanmaktadır? Sensör kullanımının düşük olmasının nedenleri nelerdir ve bu konuda herhangi bir veri toplanmış mıdır?

4. Glikoz sensörlerine erişim, özellikle düşük sosyo-ekonomik gruplar için ciddi bir problem teşkil etmektedir. Bu grupların sensörlere erişimini sağlamak ve diyabet yönetimini iyileştirmek amacıyla herhangi bir sosyal destek veya teşvik programı planlanmakta mıdır?