SGK yönetiminin tartışmalı silkeleme yöntemi SGK yönetiminin tartışmalı silkeleme yöntemi

Ekonomik şartların oldukça ağırlaştığı şu günlerde özellikle özel sektör tarafında işten çıkartmaların yaşandığı görülmeye başlandı. Bu kapsamda işsiz kalan birçok kişi de yeni bir iş bulana kadar gelir elde etmenin yollarını araştırmaya yöneldi.

İşsiz kalan birçok kişinin ‘gelir’ talebine karşılık veren başlıca kurumlardan olan Türkiye İş Kurumu, son dönemlerde her zamankinden çok daha fazla takip edilmeye başlandı. Kamu kurumunun işsizlik maaşı hizmetini kimlere, hangi şartlar çerçevesinde sunduğu merak konusu oldu.

Işsizlik Maaşı 2

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR, KİMLERE ÖDENİR?

‘İşsizlik ödeneği’ olarak da bilinen işsizlik maaşı, son dönemlerde arama motorlarına sık sık konu olan ödeme türlerinden biridir. Bu ödemenin kimleri kapsadığı, hangi kurumun sorumluluğunda olduğu birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

İşsizlik maaşı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilmektedir. Gerekli şartları sağlayan işsiz kimselerin bütçelerini desteklemek amacı ile geliştirilmiş olan bu model, 2024 yılında da milyonlarca kişiye gelir sağlamaya devam etmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

İşsizlik maaşı, toplumun yalnızca belirli bir kısmını ilgilendiren bir ödeme türüdür. Bu ödeme türünün işsiz kalan herkesi kapsadığını söylemek mümkün değildir.

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen kişilerin istifa etmemiş olmaları, bu ödeme türünün altında yer alan ilk şarttır. Ayrıca işinden yüz kızartıcı bir suçtan farklı bir sebep ile çıkartılmış olan kişinin işsiz kaldığı günü takiben 30 gün içerisinde maaş başvurusu yapması gerekmektedir.

İstifa etmeyen ve işsiz kaldıktan sonraki 30 gün içerisinde işsizlik maaşına başvuran kişinin hizmet dökümü Türkiye İş Kurumu yetkilileri tarafından değerlendirmeye alınır. Kişinin hizmet akdi sona ermeden önce 120 günlük çalışma süresine sahip olması ve yine hizmet akdi sona ermeden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması halinde, işsizlik maaşı talebi onaylanır.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR? 2024

İşsizlik maaşı her sene güncellenmektedir. Maaş güncellemeleri, asgari ücrete bağlı olarak yapılmaktadır. Formüle göre en düşük işsizlik maaşı asgari ücretin yüzde 40’ından az, en yüksek işsizlik maaşı ise asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olamaz.

2024 yılı itibari ile geçerli olan güncel işsizlik maaşı tutarları şu şekilde hesaplanmıştır:

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 4 ayda içerisinde asgari ücret kadar maaş alanlar için: 7.940,27 TL
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 4 ay içerisinde 25 bin TL civarında maaş alanlar için: 9.924,10 TL
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 4 ay içerisinde 41 bin TL civarında maaş alanlar için: 15.880,54 TL

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY BOYUNCA ÖDENİR?

İşsizlik maaşının ödenme süresi, işten çıkarılan kişinin son 3 yıllık çalışma hayatı içerisinde sigortalı olarak çalıştığı süreye göre değişiklik göstermektedir. Son 3 yıl içerisinde 600 günlük sigortası bulunanlara 180 gün, 900 gün sigortası bulunanlara 240 gün ve 1080 gün sigortası bulunanlara da 300 gün boyunca işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

İşsizlik maaşı Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edildiği için başvuruların da direkt olarak kuruma yapılması gerekmektedir. Kamu kurumu hem resmi internet sitesi üzerinden hem de e- Devlet sistemi üzerinden yapılan başvuruları kısa bir süre içerisinde değerlendirmektedir.