İşverenin, gerek bölgesel kriz gerekse genel salgın ya da ekonomik sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltması hallinde uygulanacak olan kısa çalışma ödeneği yönetmeliğinde yeni bir düzenlemeye gidildi.

Resmi Gazete'ede yayımlanan yönetmelikle birlikte 3 ayla sınırlanan kısa çalışma süresinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. İşveren tarafından farklı tarihlerde aynı başvuru gerekçesi ile birden fazla kısa çalışma talebinde bulunulması halinde, 3 aylık süre, ilk talebe bağlı olarak kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak.

Cumhur ittifakı ortağı milletvekilinden SGK yönetimine sert eleştiriler! Cumhur ittifakı ortağı milletvekilinden SGK yönetimine sert eleştiriler!

NTV'nin haberine göre, belirli bir kısa çalışma dönemi içinde, her bir sigortalı için işveren tarafından belirlenen kısa çalışma başlama tarihi farklı olabilir. Başvurulan kısa çalışma dönemi, işyeri için en az 4 hafta olmalıdır.

Kısa çalışma başvurusu sırasında, işyerinde veya bir bölümünde uygulanan kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin 1/3'ünden az olamaz. Sigortalılar için ise kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla 1/3'ünden az olabilir.

Kısa çalışma başvurusu sırasında, işveren tarafından uygulanan kısa çalışma süresi, işyerinin normal haftalık çalışma süresinin 1/3'ünden az olamaz. Sigortalı için ise kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla 1/3 oranından daha az belirlenebilir.

Yönetmelikle, kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için sigortalının işverenin kısa çalışma talebinin kabul edilmesi, son 120 gün içinde hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gibi şartları yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

İŞKUR tarafından ödenecek

Kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalının çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından ödenecek.

Önceki uygulamada, kısa çalışma ödeneğinin nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir veya temlik edilemeyeceğine yönelik hüküm, "damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir veya temlik edilemez" şeklinde düzenlendi.

1 Mart'tan öncekilerde eski uygulama geçerli

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, kısa çalışma başlama tarihi 1 Mart'tan önce olan kısa çalışma uygulamalarında, yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.

Yeni yönetmelik 1 Mart tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.