Milyonlarca çalışan, erken emeklilik için çeşitli yollara başvuruyor. Birçok vatandaş, askerlik ve doğum borçlanması yoluyla erken emekliliğin yolunu tutarken polis, asker ve memurlara aynı durum uygulanmıyor. Askerlik borçlanması ile polis ve askerlerin EYT kapsamında yer almaması konusunda yaşanan haksızlığı meclis gündemine sunan Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a soru yöneltti.

SGK grip aşısını karşılıyor mu? SGK grip aşısını karşılıyor mu?

Dikbayır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, EYT yasası sonrası vatandaşların askerlik borçlanması yoluyla emeklilik hakkı kazandıklarını fakat aynı durumun asker, polis ve memurlarda geçerli olmadığını belirterek “EYT Yasası kapsamındaki düzenlemelerin asker, polis ve memurlar için neden uygulanmadığına ilişkin gerekçeler nelerdir?” dedi.

DİKBAYIR’IN CEVABINI İSTEDİĞİ SORULAR

Sakarya Milletvekili Dikbayır’ın, Meclis Başkanlığı’na yönelttiği sorular şu şekilde:

“Buna göre;

1- EYT Yasası kapsamındaki düzenlemelerin asker, polis ve memurlar için neden uygulanmadığına ilişkin gerekçeler nelerdir?

2- Asker, polis ve memurların da EYT yasasından yararlanabilmesi için bir düzenleme veya değişiklik yapılması planlanmakta mıdır?

3- Bu konudaki adaletsizliği gidermek için Bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

4- Askerlik borçlanması yaparak emeklilik hakkı kazanma imkânı getirilen diğer meslek grupları ile

ilgili herhangi bir ayrımcılığın veya haksızlığın söz konusu olup olmadığına dair bir inceleme

yapılmış mıdır?

5- Yasa kapsamındaki bu farklı uygulamanın sosyal güvenlik sistemindeki genel etkileri ve bu

gruplar arasındaki adaletsizliği gidermek adına önerilen çözümler nelerdir?”