Sağlık ve Sosyal Hizmetler

Radyoloji teknisyenleri isyan etti: Mola yok, şiddet var

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nde çalışan radyoloji teknisyenleri, iş yükünün artması ve personel eksikliğinin ciddi bir sorun haline geldiğini ifade ederek nitelikli sağlık hizmeti sunmalarının engellendiğini söylüyor.

Abone Ol

Türkiye'de özellikle pandemiden sonra hastanelerin görüntüleme birimlerinde çalışan teknisyenleriniş yükü oldukça arttı.  Teknisyen sayısındaki yetersizlik, fazla mesai ve kötü çalışma koşulları gibi pek çok olumsuzluk sağlık çalışanları tarafından dile getirilirken, bu sorunu yaşayan hastanelerden biri İstanbul'da hizmet veren Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

Artı Gerçek'ten Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, hastanenin Radyoloji biriminde hemen her gün beyaz kod verildiğini ifade eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şube Başkanı Fikret Bulut, teknisyen yetersizliği sebebiyle nitelikli sağlık hizmeti verilemediğine dikkat çekti. Aynı zamanda bu durumun sağlık emekçilerinin sık sık hastalar ile karşı karşıya getirdiğini ve sağlıkta şiddete yol açtığını kaydeden Bulut şöyle konuştu:

“2021 yılında aktif radyoloji teknisyeni sayısı 58 iken 2024 yılında aktif radyoloji teknisyeni sayısı 38’e gerilemiştir. Her gün yeni açılan poliklinikler hasta sayısını artırmışken teknisyen sayısında azalma olmuştur. Hastane idaresinin baskıcı tutumu iş barışını da bozmuş durumda. Mevcut teknisyenler tayin ile hastaneden ayrılmanın yollarını aramaya çalışırken, çoğu çalışanın ise psikolojisi çok yıpranmış durumda. Yetersiz personelle az sayıda kişi tarafından hizmet verilen birimde iş yükü de iki katına çıkmış durumda. Bu aynı zamanda fazla mesai ve daha fazla radyasyon riski demek.”

ACİL TEKNİSYEN ATAMASI YAPILMALI

Nitelikli sağlık hizmeti için acilen teknisyen ataması yapılması gerektiğinin altını çizen Bulut, “Bakanlık yetkililerini acil önlem almaya davet ediyoruz. Artan hasta popülasyonu karşısında sistematik olarak azalan bir teknisyen sayısı var. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi, en çok görüntülüme hizmeti verilen hastanedir. Az sayıda personel ile bu kadar iş yüküne maruz kalan sağlık çalışanları maalesef tükenmişlik sendromu yaşıyor. Neredeyse hepsi istifa etme noktasına gelmiş durumda. Hiçbir arkadaşımız zarar görmeden yeterli atamanın yapılmasını istiyoruz. Halkın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkının engellenmemesi gerekiyor" dedi.

DARP EDİLİYORUZ

Çalışma koşullarını anlatan sağlık personeli, hastlara nitelikli sağlık hizmeti sunmalarının engellendiğini belirterek şöyle konuştu: “Özellikle son iki yıldır devam eden bir sorunla karşı karşıyayız. Bu süreçte çok sayıda meslektaşımız tayinlerini isteyerek, istifa ederek gittiler. Ve biz görüntüleme biriminde 38 kişi kaldık. Normalde bu sayı Sağlık Bakanlığı’nın personel dağılım cetvelinde uygun gördüğü gibi 80 olmalıdır. Ama maalesef çok altında. Bu da iş yükümüzü iki katına, hatta üç katına çıkardı. Mesela özellikle acilde günde 800-900, hatta zaman zaman 1000’i de aşan hastanın çekimi yapılıyor. Normalde hastalara çekim öncesi kurşun yelek gibi koruyucu ekipmanlar giydirilmesi gerekiyor. Yani usulünce çekim yapsak günde 400 hasta gibi bir sayıda kalmak gerekirken bu sayı neredeyse üçe katlayacak. Ancak artan iş yükü ve teknisyen yetersizliği nedeniyle kapıda bekleyen yüzlerce hastaya yetişemiyoruz. Tabi ki bu durum da nitelikli sağlık hizmeti sunmamızı engelliyor. Hızlı olmaya zorlanıyoruz. Çoğu zaman yaşanan aksamalar nedeniyle hastalar ile karşı karşıya geliyoruz. Meslektaşlarımızın darp edildiği zamanlar oluyor. Hastane yönetimine durumu bildirmemize rağmen bu durumun düzeltilmesi için bir şey yapılmıyor”