Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vatandaşın ekonomisine ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Ocak ayında asgari ücretli ve emeklilere son 6 aylık enflasyon oranında yapılacak zammın yetersiz kalacağını belirten Erdursun, Bakan Şimşek'i ek bir iyileştirme zammı yapmaya davet etti. Vatandaşın her geçen gün alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Erdursun, 2025 yılında korkutan o tabloyu gözler önüne serdi!

GEÇİM SIKINTISI DAHA DA ARTACAK

Milyonlarca emekli ve çalışanın beklediği yeni yıl zammının, 2025 yılında oldukça yetersiz kalacağını ifade eden Erdursun, vatandaşın yüzde 10 civarında zam oranıyla karşılaşırken, konu kiralarına yüzde 50 oranında zam geleceğini belirtti. Söz konusu durumda vatandaşın oldukça zor durumda kalacağını ifade eden Erdursun, gelirlerin giderleri karşılayamamaya devam edeceğini belirtti.

Son 6 aylık enflasyona göre yapılacak zammın yetersiz kalacağını ifade eden Erdursun, "Geçen yılın ocak ayıyla 2025'in ocak ayının TÜFE'sini hesaplayıp buna göre de asgari ücereti ve emekli aylıklarını  artırmak isteseler, bu durumda emekli aylıkları ciddi oranda artar. Ama hükümet, son 6 aylık enflasyona bakarak zam yapacağını söylüyor. Artık tablo netleşti. Memur emeklilerinde yüzde 10 zam beklenirken, SSK ve Bağ-kur emeklilerinde de maksimumum yüzde 15 zam bekleniyor. Ocak ayında kirası artacak olan kişinin kirası TÜFE'ye göre artacak. Yani kiralar da yüzde 50-55 artacak. Artışlarla birlikte hala gelirlerle giderler karşılanamaz durumda kaldığı gibi artmaya da devam edecek" dedi.

4B kapsamındaki sigortalıların ihya işlemi nasıl yapılır? 4B kapsamındaki sigortalıların ihya işlemi nasıl yapılır?

ENFLASYON DIŞINDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Bakan Şimşek'in vatandaşın geçim sıkıntısının farkında olduğuna ilişkin söylemleri üzerine açıklamalarda bulunan Erdursun, "Vatandaşın sorunlarının farkındaysanız TÜİK'in açıkladığı enflasyon farkı dışında iyileştirme yapmanız gerekiyor ki iyileştirmeyle aylıkların artması sonra da enflasyonun düşmesiyle de alım gücünün artması gerekiyor. 2025'de alım gücü daha da düşecek" diye konuştu.