Emekli olmak için sağlanması gereken bazı temel şartlar bulunur. Uzun yıllar süren çalışma hayatının ardından milyonlarca kişi emekli olmak için gün sayarken, emeklilik için sağlanması gereken o koşulları da tamamlamaya çalışıyor. Emekli olmak için istenen yaş ve prim gün sayısının tamamlanması gerekir. Peki, emekli olmak için yaş dışındaki şartlar sağlandığı takdirde neler yapılabilir? Yaş doldurmadan kıdem tazminatı alınır mı? Posta yazaarı Ekrem Sarısu, vatandaşlardan gelen soruları yanıtadı... İşte konuya ilişkin soruların yanıtı..

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN GEREKENLER

Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, kıdem tazminatı alarak iş yerinden ayrılabiliyor... Posta Yazarı Sarısu, günlük köşe yazısında vatandaşların sosyal güvenlik ve emeklilik hakkında merak ettiği soruları yanıtlıyor. Sarısu, dünkü köşe yazısında, kıdem tazminatı hakkında kendisine gelen o soruları yanıtladı. Peki kimler kıdem tazminatı alabilir? Kıdem tazminatı için yaş şartı gerekir mi? 

Vatandaş sorusu: Benim sıkıntım 1 Ağustos 2007 olan sigorta başlangıç tarihim. 5075 gün primim var. 12 yıldan beri aynı işyerinde çalışmaktayım. İşyerinden kıdem tazminatımı almak istiyorum. Ne yapmam gerek? 

Sarısu'nun cevabı: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Bugün için işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız. Çünkü emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 1925 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

SGK e-Tebligat uygulaması nedir? SGK e-Tebligat uygulaması nedir?

Vatandaşın sorusu: 5 Mart 1984 doğumlu bekar sigortalıyım. 4A sigorta girişim 10 Ağustos 2005 olup, 4726 gün primim var. Normal şartlarda 58 yaş 7000 gün veya 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabileceğim. Son işyerimde 4 yıldan beri çalışıyorum. Kıdem tazminatı alıp işten ayrılmam için bir yazı alma hakkım var mı? Gülbin İLHAN

Sarısu'nun cevabı:Emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar işten kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi iki şekilde emekli olabilirsiniz. Dolayısıyla iki şekilde kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz. 1) 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. 2) 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de; 25 yıl sigorta süresi ve 4500 gün prim şartlarını birlikte sağlayacağınız tarihte yani 25 yıl sigorta sürenizi dolduracağınız 10 Ağustos 2030’da işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkınız var. Priminiz yetersiz olduğundan maalesef SGK’dan yazı da alamazsınız. Bugün için gündemde bu konuda değişiklik yapan bir yasa çalışması bulunmuyor.