Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç sahipleri için geliştirmiş oldukları pek çok destek modeli bulunmaktadır. Söz konusu destek modellerinden faydalanmak isteyen ihtiyaç sahipleri için ilgili kurum tarafından yeşil kart düzenlenmektedir. Yeşil kart sahiplerinin kamu hizmetlerinden ücretsiz bir biçimde yararlanmaları mümkün kılınmıştır.
Yeşil kart sahipleri sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak yararlanabilmektelerdir. Ancak bu hizmetin alınacak olduğu kurumun niteliği, ücret konusunda belirli kuralların şekillenmesine yol açmıştır.
Ülkemizde devlet hastanelerinin yanı sıra özel hastaneler ve üniversite hastaneleri de vatandaşlara sağlık hizmeti sunmaktalardır. Bu kapsamda yeşil kart sahipleri hangi hastanelerden ücretsiz olarak yararlanabileceklerini merak etmektelerdir. Özellikle özel hastanelerde ve vakıf üniversitelerinin hastanelerinde tedavi olup olamayacaklarını merak eden yeşil kart sahipleri, konuya yönelik araştırmalarını sürdürmektelerdir. Peki, yeşil kart sahipleri hangi hastanelerde, hangi koşullar altında ücretsiz olarak tedavi görebilirler? İşte detaylar…
YEŞİL KART SAHİPLERİ ÖZEL HASTANEYE GİDEBİLİR Mİ?
İhtiyaç sahiplerine belirli şartları sağlamaları halinde verilen yeşil kart, 5510 sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesi doğrultusunda düzenleniyor. İlgili maddenin 1’inci fıkrasının C bendinin 1 ve 3 numaralı alt bentlerinde yer alan bilgilere göre yeşil kart sahipleri bazı koşulları sağlamaları halinde özel hastanelerden de hizmet alabiliyorlar.
Kanunda tanımlanan haller dahilinde özel hastanelerden ücretsiz sağlık hizmeti alabilen yeşil kartlıların bu ayrıcalık için sağlamaları gereken temel şartlar ise şu şekilde:
- Acil hal içerisinde olma,
- Radyoterapi tedavisi için sevk edilme,
- Yoğun bakım için sevk edilme,
- Trafik kazası sebebi ile hastaneye başvurma,
- Hiperbarik oksijen tedavisine ihtiyaç duyma.
YEŞİL KART SAHİPLERİNİN ÇOCUKLARI ÖZEL HASTANELERDEN HİZMET ALABİLİRLER Mİ?
Yeşil kart sahiplerinin yanı sıra o kişilerin çocukları da bazı sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Kart sahipleri için geçerli olan mevzuata uygun sevk işlemi şartı, çocuklar için de uygulanıyor. Acil bir durumun ortaya çıkması halinde ise doğrudan özel sağlık tedavisine başvuruda bulunabilen çocuklar, aldıkları sağlık hizmetleri karşılığında herhangi bir ücret ödemek durumunda bırakılmıyorlar.
Kanunlar doğrultusunda ‘acil hal’ olarak değerlendirilen bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yaralanma, kaza hali, ani gelişen hastalık durumu, ilk 24 saat içerisinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar, başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesi halinde hayati tehlikeye sebep olabilecek durumlar.
YEŞİL KART SAHİPLERİ ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE TEDAVİ OLABİLİRLER Mİ?
Özel hastanelerden hizmet alabilmeleri için belirli şartları sağlamaları gereken yeşil kart sahipleri, üniversite hastanelerinde ise farklı şartlarda tedavi olabiliyorlar. Yeşil kart sahiplerinin Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren üniversite hastanelerine başvuruda bulunmaları halinde herhangi bir şartı karşılamaları istenmiyor.
Özetlemek gerekir ise; yeşil kart sahibi olan hastalar, direkt olarak üniversite hastanelerine başvuruda bulunarak sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Elbette ki başvuru yapılan hastanenin bir vakıf üniversitesine bağlı olmaması gerekiyor.
YEŞİL KART SAHİPLERİ SAĞLIK ALANINDA ÖDEDİKLERİ KATILIM PAYLARINI GERİ ALABİLİRLER Mİ?
Herhangi bir sebepten ötürü katılım payı ödemiş olan yeşil kart sahiplerinin en çok merak ettikleri konu başlıklarından biri de ilgili katılım paylarının geri ödenmesini talep edip edemeyecekleri ile ilgilidir.
Yeşil kart sahiplerinin katılım payları çalışanların aksine maaşlarından kesilerek tahsil edilmemektedir. Yasalara göre yeşil kart sahipleri talep etmeleri halinde 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu dahilinde katılım paylarını geri alabilirler. Geri ödeme hizmeti, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilmektedir.