SGK'dan Emzirme Haftası'nda emzirme ödeneği açıklaması SGK'dan Emzirme Haftası'nda emzirme ödeneği açıklaması

Sağlık giderleri SGK tarafından karşılanan kişilerin tedavileri için gerekli görülen, ancak ülkemizde ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretilmeyen veya ithalatı yapılmayan ilaçların yurt dışından temini işlemleri; SGK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında yürürlükte bulunan “Yurt Dışından Şahsi Tedavi İçin Reçete Bazında İlaç Teminine İlişkin Protokol” kapsamında TEB ve SGK Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi (İbn-i Sina SSGM) tarafından yürütülmektedir.

HANGİ İLAÇLAR TEMİN EDİLİYOR?

Hangi ilaçların temin edileceği SGK tarafından belirlenirken hastaların ihtiyaçları, güncel tedavi yaklaşımları ve bilimsel veriler esas alınır. Bedeli karşılanan ilaçlar arasında kanser tedavileri, enzim replasman tedavileri, SMA gibi pek çok genetik hastalıkların tedavisi yer alıyor. 

TEMİN İŞLEMLERİ NASIL YÜRÜTÜLÜR?

1-Hasta tarafından, gerekli belgeler ile birlikte Türk Eczacıları Birliğine ulaştırılan ilaç talepleri Türk Eczacıları Birliği tarafından hemen incelenir. İlaç teminine esas olacak belgelerin tam olup olmadığı kontrol edilir. Söz konusu belgelerde bir noksanlık yoksa yurt dışından ilaç temin işlemleri Türk Eczacıları Birliği tarafından başlatılır ve sonuçlandırılarak ilaç hastaya ulaştırılır.

2-İlacını kendi imkanları ile yurtdışından temin edecek olanlar; öncelikle Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurup söz konusu ilacın kullanımı ve yurtdışından temin edilmesine ilişkin onay alınmasını takiben Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmaları halinde izlenecek yol hakkında ayrıntılı bilgi alabilirler.

3-Hasta tarafından Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine ulaştırılan ilaç talepleri, İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından hemen incelenir. İlaç teminine esas olacak belgelerin tam olup olmadığı kontrol edilir. Söz konusu belgelerde bir noksanlık yoksa yurt dışından ilaç temin işlemleri İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından başlatılır ve sonuçlandırılarak ilaç hastaya ulaştırılır.